TeleskopiMB23

U prvom planu su tri otvorene kupole teleskopa BlackGEM niza. U pozadini su drugi teleskopimi u ESO-ovoj opservatoriji La Silla u Čileu. 

BlackGEM niz, od tri nova teleskop će na južnom nebu tražiti izvore gravitacionih talasa, kao što su spajanja neutronskih zvezda i crnih rupa.

Kataklizmični događaji, kao što je sudar crnih rupa ili neutronskih zvezda stvaraju gravitacione talase. Opservatorije Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) i Virgo Interferometer dizajnirane su da otkriju ove talase. Ali one ne mogu tačno da odrede njihovo poreklo niti da vide prolaznu svetlost koja je rezultat sudara između neutronskih zvezda i crnih rupa. BlackGEM brzo skenira veliku površinu neba i precizno pronalazi izvore gravitacionih talasa koristeći vidljivu svetlost.

Otkrivajući i gravitacione talase i njihove vidljive izvore, astronomi mogu da potvrde prirodu izvora gravitacionih talasa i odrede njihove precizne lokacije. Korišćenje vidljive svetlosti omogućava detaljna posmatranja procesa koji se dešavaju u ovim spajanjima, kao što je formiranje teških elemenata poput zlata i platine.

Do danas je otkriven samo jedan vidljivi izvor gravitacionih talasa. LIGO ili Virgo mogu suziti lokaciju izvora na područje od približno 400 punih meseca na nebu. BlackGEM će efikasno skenirati tako velike regione u dovoljno visokoj rezoluciji da dosledno locira izvore gravitacionih talasa koristeći vidljivu svetlost.

Tri teleskopa BlackGEM-a izgradio je konzorcijum univerziteta: Univerzitet Radboud, Holandska istraživačka škola za astronomiju i KU Leuven u Belgiji. Teleskopi imaju prečnik od 65cm i mogu istovremeno da istražuju različite oblasti neba. Cilj je niz sa 15 teleskopa.

Kada BlackGEM precizno identifikuje izvor gravitacionih talasa, Veoma veliki teleskop ili budući ESO-ekstremno veliki teleskop vršiće detaljna naknadna posmatranja.

Operacije BlackGEM su automatizovane, što znači da niz može brzo da pronađe i posmatra i druge „prolazne“ astronomske događaje, koji se pojavljuju iznenada i brzo nestaju iz vida, kao što su supernove.

Izvor: https://www.eso.org/public/news/eso2308/...

   

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

 • vuk said More
  Treba procitati clanak i vidjeti sta... 4 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More


  Zanimljiva ideja. Ako je tako za... 6 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  @Živko
  Vi i dalje ne razumete poentu... 8 sati ranije
 • leo iva said More
  odlicno hvala 13 sati ranije
 • Dimitrijević ŽIVAN said More
  Znate li zašto ne možemo da... 1 dan ranije

Foto...