TABELA PERIODNOG SISTEMA ELEMENATA JE VEĆ SKORO 150 GODINA IKONA SVIH KABINETA HEMIJE NA SVETU.

periodni sistem stari

Ujedinjene nacije su 2019. godinu proglasile međunarodnom godinom Periodnog sistema elemenata. Ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev je nakon mnogih dana rada i snoviđenja, poređao tada poznate hemijske elemente prema njihovoj atomskoj masi i sposobnosti međusobnog povezivanja. Tako je razvijen prvi periodni sistem elemenata na svetu. Mendeljejev je svoje nalaze predstavio Ruskom hemijskom društvu 1869. godine, a prve tabele PSE su objavljene ubrzo nakon toga.

Konzervatori  Univerziteta St. Andrews u Škotskoj su najavili otkriće najstarijeg sačuvanog primerka Periodnog sistema elemenata, koji datira iz 1885. godine.

Stara tabela PSE, štampana na nemačkom jeziku, na papiru sa platnenom posteljicom, otkrivena je 2014. godine, u toku spremanja skladišnog prostora, navodi se u saopštenju sa univerziteta. Pronađena je među decenijski staroj laboratorijskoj opremi, hemijskim bočicama i smotuljcima starih nastavnih karata.

Podaci iz škole ukazuju da je tabelu PSE kupio profesor hemije  St. Andrews-a, u Beču 1888. godine, koja je verovatno visila u njegovoj učionici do penzije 1909. godine. Istraživači su došli do datuma štampanja plakata gledajući elemente koji su predstavljeni  kao i onih koji su izostavljeni na tabeli. Na primer, galijum i skandijum koji su otkriveni 1875. i 1879. godine, se nalaze na tabeli, dok germanijum, koji je otkriven 1886, nije na tabeli.

Za sada, do nekog novog spremanja starih kabineta hemije ova tabela je izgleda jedina preživela iz ovog vremena.

Izvor: LIVESCIE=NCE

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...