SpaceXov Starship SN15 je uspešno sleteo nakon probnog leta do visine od 10 km, uspešno izvodeći manevar prevrtanja na stomak i manevar sletanja blago dodirnuvši tlo.

Lansiranje se desilo oko 23:24 po našem vremenu, 5. maja 2021. iz SpaceXovog lansirnog poligona u malom mestu Boca Ćika u Južnom Teksasu. To se dogodilo nedelju dana nakon što je kompanija dobila odobrenje, koje se retko dobija, za tri leta Staršipa.

SN15 6

Trenutak 00, svi motori svom snagom za let do visine 10 km.

Čitav let od lansiranja do sletanja trajao je nešto više od šest minuta. Ovog puta nismo gledali eksploziju ili nestanak u magli, raketa je ostala netaknuta, ostvarivši prvi put stopostotni uspeh probnog leta. Prethodni model, SN10, je uspešno sleteo ali je zbog oštećenja 10 munuta kasnije eksplodirao (pogledajte ovde). Staršip SN11, lansiran krajem marta, eksplodirao je u letu, u magli, tako da se to nije video, jedno su se videli ostaci koji su padali na zemlju (pogledajte ovde).

SN15 5

Oblaci na putu su probjeni, ostavljajući trag na njima.

SN15 4

Sva tri motora rade i uzdižu raketu.

Kao i prethodnici SN15 se polako uspinjao na ciljnu visinu, gaseći svaki Raptor motor kako se približavao najvišoj tački leta. Dosegaviši punu visinu letilica se okrenula vodoravno, napravivši takozvano prevrtanje na trbuh (eng. belly-flop).

SN15 3

Sletanje na trbuhu.

Tokom poslednjih trenutaka leta, sva tri Raptor motora su radila, što pre SN10 nije bilo tako, jer se shvatilo da je potrebna rezerva potiska pri sletanja.

 SN15 2

Trenuci pre sletanja.

SN15 1

Nakon sletanja mali požar je zahvatio motore, ali je uspešno ugašen.

Podsećamo da je SpaceX dobio Ugovor vredan 2,9 milijardi dolara za izgradnju varijante Staršipa za slanje Nasinih astronauta na Mesec u okviru programa Artemis (o tome smo pisali ovde). Ovo je prvi let Staršipa nakon potpisivanja Ugovora. I to uspešan. Izlgeda da su Blue Origin i Dinetics, druga dva kandidata za dobijanje Ugovor za rešenje leta na Mesec, podneli žalbu Američkoj Vladi, tako da je Ugovor na čekanju dok se spor ne reši. Nije jasno da li će SN15 ponovo leteti ili će se preći na SN16 koji čeka u hangaru. U svakom slučaju potrebno je još mnogo uspešnih sletanja, bez eksplozija, dosezanje orbite, da bi ljudi ušli u ovu koncepciju svemirskog broda. 

 

Kompeletan video zapis leta nalazi se ovde.

Sve slike: SpaceX.

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...