pomracenjeMesecaMSP

Najstarije pomračenje Meseca o kome postoji pisani trag dogodilo se 29. januara 1135. pre n.e. a zapis je sastavljen u Kini. (Vojislav Mišković, Hronologija astronomskih tekovina)

grci o pomračenju Meseca

 

Anaxagoras Lebiedzki Rahl

Anaksagora iz Jonije (500-428. g. pre nove ere)

Čini se da je pravu prirodu pomračenja prvi otkrio Anaksagora, filozof iz Jonije (500-428. g. pre nove ere),  koji je učio da do Mesečevih pomračenja dolazi kada Mesec uđe u Zemljinu senku, a da njegova senka opet proizvodi pomračenje Sunca na Zemlji. (Vojislav Mišković, Hronologija astronomskih tekovina)

Tukidid pominje slučaj iz vremena peloponeskog rata kada Atinjani jedom prilikom nisu isplovili sa sidrišta u bitku (iako im je oklevanje mogao naneti samo štetu) jer je u presudnom momentu došlo do pomračenja Meseca.

Aristotel iz posmatranja pomračenja Meseca zaključuje u svom čuvenom delu O nebu (zapravo sva Aristotelova dela su čuvena:) da je Zemlja loptasto telo jer je senka koju baca na Mesec prilikom pomračenja zaobljena.

pomračenje u starim srpskim zapisima

U staro vreme Srbi su, ako je suditi po nekim starim zapisima, znali za uzrok pomračenja jer se u tim pisanim spomenicima objašnjava da je Zemlja manja od Sunca i da zato ona ima iza sebe kupastu senku, a Mesec se pomrači kada uđe u tu senku i tada on gubi svetlost pa se ne vidi, za razliku od Sunca koje se pomrači kada ga pokrije Mesec i koje ne gubi svetlost.  Postoji inače dosta beležaka u srpskim zapisima o pomračenjima Sunca i Meseca.

pomracenje iz 1461 Pomračenje Meseca od 22.juna 1461 (prema programu SkySafri 5 Pro) 

Prvo i najstarije pomračenje Meseca koje se spominje u starim srpskim zapisima dogodilo se 22. juna 1461. Ovaj podatak je uzet iz knjige Astronomija u starim srpskim rukopisima, SANU, 1989. Nenad Đ. Janković. Za to pomračenje u knjizi piše: „Ovo je prvo Mesečevo pomračenje. Pojavu sasvim kratko beleži Sečenički letopis, te sem datuma navodi samo da se dogodila u prvi čas noći. Pomračenje je bilo potpuno, a prema Trpkoviću moglo se videti iz naše zemlje. Nije zabeleženo vreme potpunog ulaska Mesečevog u senku, već početak pomračenja“.

Nakon ovog zabeleženo je pomračenje od 20. februara 1570. Evo citata iz gorenavedene knjige: „Nešto opšriniji podatak o pomračenju Meseca nalazi se u rukopisu manastira Dečana: “… pomrači se potpuno Mesec 20. februara, i ostade u tami 2 časa; ovo se desilo u treću nedelju posta, u ponedeljak. Tada carevaše veliki amir sultan Selim, a ovo je bilo u vreme njegova bezakonja“.

Sledeće upisano pomračenje je od 16. avgusta 1598. itd.

pomracenjeMesecaMSP

 


Komentari

 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 6 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 16 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Pozdrav.....vidim da Juriju još... 16 sati ranije
 • jov09 said More
  :D Hvala, hvala, odlicno, kako mi se... 18 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Prelep kamp, dozivljaj i uzivanje. Sa... 4 dana ranije

Foto...