Asteroidi

‘Oumuamua: Da li možemo stići međuzvezdanog putnika?

Oumuamua

Prvi međuzvezdani putnik koji nas je posetio bio je ‘Oumuamua. Misteriozni objekt koji je brzo zaobišao Sunce i odjurio brzinom od 138.000 km/h. Sa procenjenih 400 metara u prečniku, izbledeo je iz vidokruga čak i najmoćnijih teleskopa u roku od nekoliko nedelja.

 

Opširnije: ‘Oumuamua: Da li možemo stići međuzvezdanog putnika?

Write comment (0 Comments)

Kako se označavaju asteroidi?

243 ida284Na predavanju na Letenci pomenuo sam astreoid na koji je sletela prvajapanska sonda „Hayabusa“ – imao je oznaku 1998 SF36. Prvi asteroid koji je istražila neka sonda imao je oznaku 1898 DG,a prvi otkriveni transneptunac, pored Plutona, dobio je prvo oznaku 2001 KX76, a tek kasnije ime Ixion. Pročitaj šta zapravo znače svi ovi brojevi i kako se čitaju.

 

 

Opširnije: Kako se označavaju asteroidi?

Write comment (3 Comments)

Od čega su asteroidi

sastavasteroidaPo definiciji asteroidi su metalna ili kamena nebeska tela prečnika većeg od jednog metra. Obilaze Sunce pojedinačno ili u grupi, većina u glavnom asteroidnom pojasu koji se nalazi između Marsa i Jupitera. Neki asteroidi su bliži Suncu, bliži od Marsa i oni se zovu Amori. Ako su tu u našoj okolini onda se zovu Apoloni. Oni iza i ispred Jupitera a na njegovoj putanji su Trojanci i tako dalje, duga je to priča.

 

 

 

Opširnije: Od čega su asteroidi

Write comment (0 Comments)

Asteroid Muminović!

Muminovic

Međunarodna astronomska unija (engl. International Astronomical Union) donijela je odluku da se asteroid 182730 (koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera) nazove “Muminović”. Odnosno, po najvećem bosanskohercegovačkom astronomu Muhamedu Muminoviću. Prijedlog za imenovanje podnesen je od strane astronoma prof. dr. sc. Željka Ivezića koji je ovaj novoimenovani asteorid i otkrio.

  

Opširnije: Asteroid Muminović!

Write comment (3 Comments)

Nekoliko zapažanja o asteroidima

253 mathildeKada su se stvarale planete Sunčevog sistema, pre oko 4,6 milijardi godina, nešto materijala je preostalo. Taj materijal je u opštem kovitlacu nastavio monotono i besciljno da kruži oko Sunca i to tako milijardama godina. Ali za naučnike taj otpad je dragocen. On svedoči o najstarijim danima Sunčevog sistema.

 

Opširnije: Nekoliko zapažanja o asteroidima

Write comment (0 Comments)

Proleteo asteroid

2022 GN1crop

Iz daljine gledano rano, na početku dana nas očešao jedan mali asteroid. Prošao je na 127.000 kilometara daleko od nas, što je otprilike jedna trećina rastojanja Meseca od Zemlje. Nekako je ta razdaljina, Zemlja - Mesec, astronomima mera za alarm. Kada neko svemirsko telo proleti na većem rastojanju astronomi su spokojni, ali kada je rastojanje manje oni podignu obrve i pažljivo računaju kolika je opasnost od udara.

 

Opširnije: Proleteo asteroid

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Boris Saksida said More
  Hm.....čudo od čoveka....samo da... 3 dana ranije
 • moravac said More
  :) Dobar dan, dear A.M.2024-jul koji je... 6 dana ranije
 • milo said More
  prekrasno, prekransno Pre 1 nedelje
 • Baki said More
  Svaka od milion slika Hubble je... Pre 1 nedelje
 • zalukajmy said More
  „Problem sa tri tela“ je... Pre 2 nedelje

Foto...