Sunce

Perihel i afel

 22 688 61 0 M Fcrop

S obzirom da smo se prekjučer dovezli do afela, iskoristio sam tu priliku da napravim nekoliko prikaza o tome koliko vidimo Sunce prividno veće ili manje u odnosu na...

 

Potpuna pomrčina Mjeseca

pomrcina M 2022b

...kud sad potpuna pomrčina Mjeseca baš nas da zapadne rano ujutro prije izlaska Sunca a ne u nekom normalnom ugodnom večernjem terminu. Nebeska mehanika nešto baš i ne vodi brigu o nama a da bi došlo do pomrčine Mjeseca tri se nebeska tijela moraju redom naći u ravnini i po pravcu; Sunce – Zemlja – Mjesec.

 

Sunce postaje snažnije

sunce zemlja

Aktivnost Sunca visoko iznad projekcija astronoma

Mnoštvo Sunčanih dana kojima svjedočimo ove zime posljedica su zemaljskih vremenskih prilika i one nemaju nekakvu poveznicu sa onime što se događa na našoj zvijezdi. A tamo se događaju stvari koje nisu baš onakve kakve smo predviđali.

 

Sunčeva slikovnica - listopad 2021.

PegeDR

Odlučio sam pokrenuti novu temu o Suncu. Nazvao sam ju Sunčeva slikovnica. Zašto baš tako? Pa po onoj narodnoj – slika vrijedi više od tisuću riječi. S obzirom da je moj glavni posao u zvjezdarnici Apollo upravo praćenje Sunčeve aktivnosti, red je da to onda nekako predstavim javnosti na način kako je svima vama najzanimljivije – slikama. Objavljivat ću one najzanimljivije trenutke koje sam zabilježio astrofotografijom (ponekada i videom isto), a koji su po mojem mišljenju i izboru bili dovoljno atraktivni da zaslužuju ovakvu vrstu prezentacije. Nadam se da će vam se svidjeti.