Sunce

Aktivno Sunce

Sunce291123Crop 

Snimak Sunca sa svemirske opservatorije za solarnu dinamiku (Solar Dynamics Observatory), u talasnoj dužini ekstremnog ultraljubičastog svetla od 171 angstrema. Ova talasna dužina je posebno dobra za prikazivanje struktura petlji u sunčevoj koroni, ili atmosferi.

 

Opširnije: Aktivno Sunce

Write comment (0 Comments)

Svemirske oluje

Oluje 1

Upravo dolazi/e do Zemlje

Oluje svih oluja, oluje stoljeća, vremenske nepogode kakve ne pamtimo, crveni i još crveniji alarmi... Ponekad nam se čini kako je s zemaljskim vremenom nekada, prije ere opće svedostupnosti informacija svih vrsta, boja i oblika, bilo puno lakše i manje stresno (pre)živjeti dan, noć, tjedan.

 

Opširnije: Svemirske oluje

Write comment (1 Comment)

Zašto Sunce sija?

121. decembar 2009. logob92
Astronomija

Svi ćemo se složiti da su Sunčeva svetlost i energija neophodni za razvitak života na Zemlji, barem onakvog života kakav danas poznajemo. Sunce je prilično moćna „fabrika energije". Za jedan sekund izrači oko 4×10^26 vati, što preračunato u jedinice na koje smo navikli iznosi oko sto milijardi milijardi kilovat časova, što je dovoljno da se sve porodice na svetu greju sa po jednom pristojnom TA peći svakog dana u godini oko 23 hiljade godina! Teorijski astrofizičari su počeli temeljno da „pretresaju" strukturu zvezda sredinom 19. veka, pa je sasvim prirodno da im je na pamet palo pitanje: „Šta obezbedjuje zvezdama ove enormne količine energije?"

 

Opširnije: Zašto Sunce sija?

Write comment (1 Comment)

Sunčeva slikovnica - svibanj-lipanj 2023.

pjege-velike

Danima se na Sunčevoj površini odigravala pozornica s predstavom u kojoj su glavnu ulogu, naravno, igrale Sunčeve pjege. Nisam mislio da će vrijeme poslužiti dovoljno dugo da bih od toga napravio ovu priču, ali eto, ipak je poslužilo i sada imate priliku vidjeti što se to tamo “gore” događalo.

Opširnije: Sunčeva slikovnica - svibanj-lipanj 2023.

Write comment (0 Comments)

Pega, pega, pegica...

PegeJS

Aktivnost Sunca se menja u ciklusima koji traju oko 11 godina. Sunce se sada nalazi blizu maksimuma svoje aktivnosti. Nedavo je na stranicama Astronomskog Magazina bilo reči o ogromnoj pegi. Svakodnevnim posmatranjem Sunca mogu se lepo zapaziti promene u obliku i veličini pega i pratiti njihov razvoj.

 

Opširnije: Pega, pega, pegica...

Write comment (0 Comments)

Sunce na razne načine

anim mrezaTokom februara sam počeo da snimam Sunce foto aparatom i Baader AstroSolar folijom kao filterom. Canon SX60HS ima superzum 65x i to je i bila inspiracija za pokušaj snimanja Sunca. Sa druge strane objektiv čiji prečnik je oko 40 mm i žižna daljina na maksimalnom zumu 247 mm nisu delovali previše optimistički. Rezultat je nakon obrade snimaka bio odličan.

 

 

 

 

 

Opširnije: Sunce na razne načine

Write comment (1 Comment)

Komentari

 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 1 dan ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 3 dana ranije

Foto...