Na granici poznatog Svemira

Svetlost sa Sunca stigne do Zemlje za 8 minuta a sa galaksija koje se nalaze na granici Svemira za 13 milijardi godina. Međunarodni tim astronoma na čelu sa astronomima sa Jel Univerziteta i Univerziteta Kalifornija u Santa Kruzu su 2015. otkrili galaksije iz vremena kada je Univerzum bio star samo 5% od svog sadašnjeg doba. Možemo samo da zamislimo kako ova primordijalna galaksija izgleda danas.

galaksija najstarija

Galaksija je izuzetno svetla i masivna i udaljena je više od 13 milijardi svetlosnih godina, utvrđeno je pomoću 10 metarskog teleskopa na V.M. Keck opservatoriji na Havajima. To je trenutno najudaljenija otkrivena galaksija.

Galaksija, EGS-zs8-1 je prvobitno identifikovana na osnovu svojih posebnih boja i slika dobijenih pomoću NASA-inih Habl i Spitzer svemirskih teleskopa. EGS-zs8-1 je nastala u vreme kada je Univerzum prolazio kroz značajne promene. "Čini se da su mlade zvezde u ranim galaksijama kao što je EGS-zs8-1 bile glavni pokretač rejonizacije", rekao je Richard Bouvens sa Lajden opservatorije, koautor studije.

Posmatranja sa Kek opservatorije, Habla i Spitzera potvrđuju da su masivne galaksije postojale u ranom univerzumu i da su imale veoma različite fizičke osobine od današnjih. Astronomi sada imaju jake dokaze da neobične boje ranih galaksija (Spitzer) potiču od brzog formiranja masivnih mladih zvezda, koje intereaguju sa prvobitnim gasom u ovim galaksijama.

Očekuje se da će NASA-in James Vebb Space Telescope, čije se lansiranje planira za 2018. pomeriti vidljivu granicu Kosmosa do još ranijih vremena i da će astronomima pružiti detaljniji uvid u rane galaksije.

polozaj galaksije Položaj galaksije EGS-zs8-1

 

Detaljnije: The Daily Galaxy

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...