Mlečni put je deformisan ekstremnom silom gravitacije tamne materije Velikog Magelanovog oblaka

Dugogodišnje verovanje da je Mlečni put, galaksija u kojoj se nalazi naš Sunčev sistem, relativno statičan, više ne važi. Galaktički disk u obliku spirale uvija se i deformiše pod ekstremnom gravitacionom silom manje susedne galaksije - Velikog Magelanovog oblaka (VMO).

MilkyWay
Predstava Mlečnog puta sa Velikim i Malim Magelanovim oblacima. Ilustracija: Nina McCurdy/Nick Risinger/NASA.

Naučnici veruju da je VMO ​​prešao granicu Mlečnog puta u ušao u njega pre oko 700 miliona godina - što je nedavno po kosmološkim merilima - i da je zbog velikog sadržaja tamne materije snažno uznemirio našu galaksiju. I danas smo svedoci tog događaja i potrebna je reviziju kako je naša galaksija evoluirala, kažu astronomi.

VMO, sada satelit našeg Mlečnog puta, vidljiv je kao slabašan oblak na noćnom nebu južne hemisfere. Magelanov oblak je nazvan po portugalskom istraživaču iz 16. veka Ferdinandu Magelanu koji ga je i otkrio. Nalazi se na 163.000 svetlosne godine od Mlečnog puta.

Prethodno istraživanje otkrilo je da je VMO, poput Mlečnog puta, okružen oreolom tamne materije - neuhvatljivih čestica koje okružuju galaksije i ne apsorbuju ili emituju svetlost, ali imaju dramatične gravitacione efekte na kretanje zvezda i gasova.

Koristeći sofisticirani statistički model koji je izračunao brzinu najudaljenijih zvezda Mlečnog puta, tim Univerziteta u Edinburgu otkrio je kako je VMO promenio kretanje naše galaksije. Studiju, objavljenu u časopisu Nature Astronomy.

Istraživači su otkrili da snažna privlačnost oreola tamne materije oko VMO povlači i uvrće disk Mlečnog puta brzinom 32 km/s ili 115.200 kilometara na sat prema sazvežđu Pegaz. Na njihovo iznenađenje, takođe su otkrili da se Mlečni put ne kreće prema trenutnoj lokaciji VMO, kao što se ranije mislilo, već ka prethodnoj tački putanje. Oni veruju da je to zato što se VMO, pokretan masivnom gravitacionom silom, udaljava od Mlečnog puta još većom brzinom od 370 km/s, oko 1,3 miliona kilometara na sat. Astronomi kažu da je to kao da se Mlečni put trudi da pogodi cilj koji se brzo kreće, ali ne cilja dobro.

Ovo otkriće pomoći će naučnicima da razviju nove tehnike modeliranja dinamičke interakciju između dve galaksije. 

Magellanic Clouds
Veliki i Mali Magelanov oblak iznad Nacionalnog parka Bromo Semeru Tengger, Java, Indonezija. Foto: Gilbert Vancell- gvancell.com

Astronomi sada nameravaju da otkriju pravac iz kog je VMO stigao do Mlečnog puta i tačno vreme kada se to dogodilo. Ovo će otkriti količinu i distribuciju tamne materije u Mlečnom putu i ​​u VMO sa do sada neviđenom preciznošću.

Profesor Jorge Penarrubia, katedra za gravitacionu dinamiku, Fakulteta za fiziku i astronomiju, rekao je: „Ovo otkriće definitivno razbija čaroliju da je naša galaksija u nekakvom stanju ravnoteže. Zapravo, nedavni upad VMO uzrokuje nasilne poremećaje u Mlečnom putu. „Njihovo razumevanje može nam pružiti neuporediv pogled na raspodelu tamne materije u obe galaksije.“

Izvori:

https://www.nature.com/articles/s41550-020-01254-3

https://en.wikipedia.org/wiki/Large_Magellanic_Cloud

https://scitechdaily.com/milky-way-is-being-twisted-and-deformed-with-extreme-violence-by-the-gravitational-force-of-the-lmcs-dark-matter-halo/


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 8 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...