U astronomiji otkrića se ređaju takvom brzinom da postaje naporno da se sve otprati. Danas napišete nešto, a ujutro vidite da je to već zastarelo. I hajde da je to tako kad se radi o asteroidima ili kometama kojih ima k’o peska na plaži, nego je tako i sa stvarima za koje vam treba puno vremena da ih otkrijete.

Hoću da kažem kako smo pre devet godina pisali o najstarijoj galaksiji koju smo ikada videli, a već kroz tri godine stigla je vest o starijoj galaksiji za koju smo pisali da je najdalja i najstarija. Bilo je to 2015. godine, a onda je, 2021. došla vest ponovo o najdaljoj galaksiji, naravno ne istoj toj iz 2015. nego drugoj, a onda je aprila ove godine opet stigla vest o novoj najstarijoj galaksiji. Ali nije prošlo dva meseca, a evo nove nove najstarije galaksije. I nemojte se čuditi ako već sledeće nedelje ponovo budemo obavešteno o najnovijoj najstarijoj i najdaljoj galaksiji.

GLASS z13 James ODonoghue Twitter

Crvena pega u kojoj je spakovano milijardu zvezda.

No da počnemo priču o poslednjoj najstarijoj, ili ako hoćete najmlađoj (jer mi gledamo objekat koji je toliko mlađi koliko je dugo njegova svetlost putovala do nas), ali svakako najdaljoj galaksiji. Dakle ovih dana je stigla vest da je JWST snimio tu naj, naj galaksiju

Zove se GLASS-z13. U navedenoj oznaci za nas je interesantno ovo z13, jer to govori o kolikom crvenom pomaku se radi. A veći crveni pomak – dalji objekat. GLASS dolazi od naziva programa koji je korišćen za detekciju najstarije galaksije: Grism Lens-Amplified Survey from Space (GLASS). Galaksija je nastala između 300 i 400 miliona godina nakon Velikog praska. Snimio ju je kako smo rekli JWST. Ta galaksija je, dakle, stara oko 13,4 milijarde godina, sadrži oko milijardu zvezda – poređenja radi recimo da Mlečni put ima 300 puta više zvezda. Kad smo kod Mlečnog puta on je star 13,6 milijardi godina i možemo samo da zamišljamo kako vredni astronomi iz galaksije GLASS-z13 vide našu galaksiju i kako raspravljaju da li ovde ima života.

Nego, vratimo se galaksiji GLASS-z13. Ona ima prečnik od oko 1600 svetlosnih godina i masu od oko milijardu Sunca. 

U blizini te galaksije se nalazi još jedna vrlo stara, GLASSz11 (obratite pažnju na ovo z11). Naučnici se ne čude što su u uskom području pronašli dve tako stare galaksije, nego pretpostavljaju da tamo, pa zapravo i svuda oko nas na tako velikim daljinama ima još galaksija i očekuju da će JWST pre ili kasnije imati snimke i neke još starije galaksije od ove GLASSz13. A to je najmanje što do Veba danas očekujemo.

JWSTgalaksija 2
GLASSz13

 

Šteta na JWST je znatno veća od pretpostavljene

JWST: traganje za životom

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...