NGC6744

Koristeći Wide Fild Imager na MPG/ESO 2,2 metarskom teleskopu astronomi su snimili galaksiju NGC 6744. Ova impresivna spiralna galaksija je udaljena od nas 30 miliona svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Paun. Astronomi se slažu da je ova galaksija izgledom veoma slična našoj i kad bi smo imali mogućnosti da uslikamo našu galaksiju najverovatnije bi izgledala kao NGC 6744.

Na slici pored NGC 6744 galaksije može da se uoči i jedna manja galaksija NGC 6744A, donji desni ugao slike, koja nalikuje na neku mrlju. Ovaj sistem ujedno podseća na naš Mlečni Put sa susednom satelitskom galaksijom Megelanov Oblak.

Jedina razlika između NGC 6744 i Mlečnog Puta je u njihovoj veličini. Dok naša galaksija ima prečnik od nekih 100000 svetlosnih godina, galaksija koju vidimo na slici ima skoro duplo veći prečnik. Čak i pored tolike razlike u veličini NGC 6744 daje nam odličnu predstavu o tome kako neki udaljeni posmatrač vidi našu galaksiju. Ovo je inače jedna od najvećih i nama najbližih spiralnih galaksija, i smatraju je jednim od najlepših objekata južnog neba koju astronomi amateri mogu da vide kroz svoje teleskope.

Sa profesionalnim teleskopima kao što je MPG/ESO 2,2 metarski teleskop koji je i snimio NGC 6744, u mogućnosti smo da objekat vidimo u punoj svojoj lepoti. Spiralni kraci koji su puni oblaka prašine su dom mnogih regiona u kojima dolazi do formiranja mladih zvezda (oblasti u crvenom).

Evropska Južna Opservatorija (ESO) je vodeća internacionalna astronomska organizacija u Evropi i jedna od najproduktivnijih svetskih opservatorija. Podržana je od strane 15 članica: Austrija, Belgija, Brazil, Češka Republika, Danska, Francuska, Finska, Nemačka, Italija, Holandija, Portugalija, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija.


Author: Uroš Meštrić

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...