Astronomski kampovi

Najviše volim astronomski kamp na Letenki

28755145436 a7062ede3c o

Od kampova ja volim najviše astronomske i to one koji se organizuju na Fruškoj gori, u malom naselju Letenka. To naselje je podignuta sedamdesetih godina prošlog veka za potrebe savezne omladinske radne akcije. Ako ste rođeni kasnije od tog doba onda ne shvatate o čemu uopšte pričam, a ne može vam se ni objasniti - toliko je to danas nerazumljivo (za mlađe ipak da napomenem: ne, radne akcije nisu bile nikakva kazna).

 

Opširnije: Najviše volim astronomski kamp na Letenki

Write comment (0 Comments)

Iz istorije Astronomskog kampa na Fruškoj gori: PROGRAMI

Predavanja

Astronomski kamp (AK) na Letenki je nastao na talasu naraslog interesovanja za astronomiju u našim krajevima krajem prošlog i početkom ovog veka. Kako je to vreme još bilo vrlo oskudno kamp je organizovan da bude što jeftiniji za učesnike koji su bili pretežno studenti i srednjoškolci. Nije postojao plan razvoja kampa i svaki se organizovao ad hock i zato nije formirana postojana baza podataka o programima i učesnicima. Kako je u to davno vreme digitalna fotografija bila vrlo skromna u svakom pogledu ni fotografije nisu bile izdašan izvor podataka. Zbog pomenutog, podaci, posebno o prvim kampovima nisu potpuni ni precizni.

 

Opširnije: Iz istorije Astronomskog kampa na Fruškoj gori: PROGRAMI

Write comment (0 Comments)

Radio Galaksija: Astronomski kamp Letenka (zvučni dokumentarac, 2023)

52255495894 5a95f30426 o

Na fruškogorskom Partizanskom putu, na oko 4 kilometara zapadno od Crvenog čota, najvišeg vrha Fruške gore, nalazi se jedno izletište na kom se preko 20 godina svakog jula okuplja veliki broj ljubitelja zvezdanog noćnog neba, astronomije, astronomskih posmatranja i astrofotografije. To izletište zove se Letenka, a ti susreti prijatelja i ljubitelja astronomije (i ne samo astronomije) poznati su pod nazivom “Astronomski kamp Letenka”. 

Opširnije: Radio Galaksija: Astronomski kamp Letenka (zvučni dokumentarac, 2023)

Write comment (0 Comments)

Kratka istorija Astronomskog kampa na Fruškoj gori

53053575860 8d0a900024 o

Nastanak astronomskog kampa na Fruškoj gori (u daljem tekstu AK) je vezan za pokretanje web sajta Astronomski magazin, a to je bilo sredinom novembra 1998. godine. Ako se sada osvrnemo na to vreme vidimo da je Astronomski magazin nastao u rano doba interneta (pogotovo u Srbiji) kada velika većina danas vrlo poznatih, popularnih i značajnih sajtova nije ni postojala. Internet pretraživač Google se pojavio 4. septembra 1998, ali, mada je stariji mesec dana od Astronomskog magazina, taj pretraživač će tek kroz nekoliko godina postati opšte poznat. Universe Today, vrlo popularno Internet mesto, pokrenuto je 23. marta 1999; Wikipedia se na internetu pojavila tek 15. januara 2001, Facebook je počeo sa radom 4. februara 2004. a Twitter je osnovan aprila 2007, a mnoge elektronske verzije papirnih časopisa tek godinama kasnije. Da dodamo kurioziteta radi da je prvi segment Međunarodne svemirske stanice lansiran 20. novembra 1998. pa je ta stanica nekoliko dana mlađa od našeg sajta.

 

Opširnije: Kratka istorija Astronomskog kampa na Fruškoj gori

Write comment (0 Comments)

Potkategorije

Letenka
Broj članaka:
436

Komentari

 • Kizza said More
  Zanimljivo otkriće. Nejasna je ta... 13 sati ranije
 • Baki said More
  Stručnjaci trenutno procenjuju... 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 2 dana ranije

Foto...