Coma jato galaksija

Jato galaksija Coma nalazi se oko 300 miliona svetlosnih godina daleko od nas. Nedavno su astronomi, koristeći se snimcima Svemirskog teleskopa Habl, u ovom galaktičkom jatu identifikovali, pazite sad, 22,426 zbijenih zvezdanih jata! To je fenomenalan uspeh.

Poneka zbijena zvezdana jata u našoj galaksiji mogu da se vide i golim okom ali uglavnom samo kao difuzne pege. Neke od njih orbitiraju oko jezgra Mlečnog puta gde ih je, naravno, teško uočiti, ali su ipak dostupna teleskopima, međutim, u galaktičkom jatu Coma, zapaziti neko zbijeno jato zvezda je težak zadatak. Tamo su one čak i teleskopom Habl u samo bledunjave tačkice i to u najboljem slučaju. Ipak, australijski time astronoma uspeo je da ih izbroji preko rečenih 20 hiljlada.

Tim se zapravo bavio proučavanjem rasporeda materije i tamne materije u velikim jatima galaksija, a jato Coma ih sadrži preko 1000. U timu se nalaze brojni astronomi, ali i budući astronomi, zapravo još studenti. Svi oni su izučavali arhivske snimke teleskopa Habl, ali su na raspolaganju imali i poseban algoritam koji je, na osnovu boje i oblika objekata, sa snimaka uspešno eliminisao objekte u pozadini galaktičkog jata, kao i druge objekte koji tom jatu ne pripadaju. Konačno, uspeli su da detektuju zbijena zvezdana jata. Naravno, ovo je krajnje pojednostavljeno objašnjenje, dovoljno za našu potrebu. 

Detaljnije na Astronomy Now


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži