Astronautika: misije

Verovatno znaš da su 'Voyageri', lansirani još 1977, poneli sa sobom zlatne ploče, 'poruke vanzemaljcima', koje zapravo predstavljaju svojevrsne vremenske kapsule. Na pločama se nalazi svašta: 115 slika i zvuci prirode, drevni i savremeni jezici (i srpski![1]), glas naciste Waldheima i Saganovog sina, muzika kroz vekove i Morzeova azbuka i gluposti tipa pismene poruke predsednika Kartera.

Ploče (proizvedene u Parizu) koštale su po $18.000 i meni su bile od početka smešne jer sem slika muškarsa i žene ništa drugo nisam razumeo, a navodno treba da ih razume neka 'inteligentna civilizacija', kao da postoji nekakva glupa civilizacija. Naročito sam se zabavljao kada su tada skočili tupsoni zaštitnici morala i ženskih prava lamentirajući nad nagim ljudskim figurama na poruci i uzdignutom desnom rukom muškarca na pozdrav a svi znaju da je to pretnja ratobornog tipa. Da zbrka bude veća, u jednom ćošku je prikazano 14 komšijskih pulsara sa preziznim periodima, iz čega bi neki pametnjaković tamo negde trebao da nedvosmisleno zaključi gde se mi nalazimo.

Među onih 115 slika koje su bile kodirane na pozlaćene ploče na 'Voyagerima', našla se i jedna koja mi je skrenula pažnju. Evo kako izgleda:

Vyg 1

Namera ove slike je bila – i biće – da 'nauči' nekog inteligentnog vanzemaljca koji bi slučajno 'upecao' jednu od sondi u dalekoj budućnosti malo zemaljske matematike. Drugim rečima, brojevi, binarno kodiranje i kako funkcionišu osnovne operacije kao što su sabiranje, množenje, delenje i razlomci—i kako se ispisuju.

Nisam neki Magnus Karlsen, ali znam toliko matiš da mi već na prvi pogled nešto nije bilo jasno. Da li je Sagan hteo da isfintira vanzemaljce ili se štamparima potkrala greška, uglavnom, već prvi razlomak prikazan na slici (dole desno) mi se učinio netačnim!

f1U čemu je štos?

Ako ja ne razumem, kako će stanovnik Sirijusa B?

Evo objašnjenja: način na koji je data jednakost napisana implicira da je 'pet plus dve trećine jednako pet puta dve trećine'. To je zato što smo mi razlomak f2 stavili u zagrade – što nije učinjeno na 'Voyagerovim' zapisima.

Dakle, matematički izraz prikazan na večnim zlatnim pločama je tačan f3

  

[1] Zlatiborsko prota i učesnik Balkanskih ratova Milan Mihajlo Smiljanić (1891-1979) je na srpskom rekao: 'Želimo vam sve najlepše sa naše planete'.

 
 

Epopeja VOYAGER elektronska knjiga o Vojadžeima (Draško Dragović)

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  
drago dragović
+4 #4 drago dragović 09-04-2022 22:36
Hahaha
Neđo, ako doneseš kilo prevrelog skorupa objasniću ti :-)

Tešić je sa Sirijusa. To o čemu on priča se kod njih zovu 'nepravi razlomci'. Nema nikakvih matematičkih simbola. To se uči u osnovnoj školi, kako se 'nepravi' transformiše u 'pravi'
polux
+5 #3 polux 08-04-2022 20:41
Ne bih se složio sa tobom oko ovog mešovitog razlomka. Zašto? Ispod "spornog" izraza imamo izraz
2 x 3 = 6, znači da je simbol za množenje x , tako da smatram da je Karl Sagan dobro napisao mešoviti razlomak, kao zbir celog broja i razlomka manjeg od jedan. Veliki pozdrav generacijo. Ne zameri na mojoj primedbi i zapažanju.
Драган Тешић
+6 #2 Драган Тешић 08-04-2022 15:01
Ne čita se 'pet plus dve trećine jednako pet puta dve trećine', već pet plus dve trećine je pet i dve trćine. Pokazuje se sabiranje celog broja i razlomka. Ujedno se definiše i mešoviti broj. Sve je ispravno napisano.
U nastavku je objašnjenje operacije množenja. Oznaka množenja je x. Pet puta dve trećine bi se, po pločici, napisalo 5x2/3.
SirijusanciBe (valjda se tako piše) sigurno neće biti zbunjeni.
Neđo
+5 #1 Neđo 08-04-2022 14:31
Ja nisam ukapirao u cemu je problem, ako sam ja ovo shvatio... Nepravi razlomak se pise bez zagrada, cijeli broj i uz njega ostatak u vidu pravog razlomka?
Dodaj komentar