Posle četvrt veka izgradnje, čestih prekida, pa odlaganja, danas je konačno u svemir lansiran Svemirski teleskop Džejms Veb. Ima onih mlađih naših čitalaca koji su u trenutku početka izgradnje ovog teleskopa tek rođeni i koji su tako čitav svoj životni vek do sada delili sa ovom grandioznim teleskopom.

logo

Sve je proteklo po planu i, stručnjaci kažu da su uspešno protekle kritične faze lansiranja. Ali ima još puno posla naročito u sledećih nekoliko nedelja. Do svog odredišta, Lagranžeove tačke broj 2, JW će putovati sledećih 29 dana, a tada nastupa nova briga i nervoza, ali o tome ćemo pričati kroz 29 dana.

Mnogi su pratili ovo lansiranje. Što se AM tiče, okupila se grupa od dvadesetak ljubitelja astronautike i posmatrali lansiranje uz komentare Srđana Penjivraga i Tomislava Bandina. Pitanja i komentare su stavljali prof. Gajić, Gagić, Stanković, Milutinović i – bolje da ne nabrajam jer ću nekog slučajno izostaviti. Na žalost, i tehničkih razloga (tj. neukosti organizatora) neki naši prijatelji su slučajno izostali te su se izgubili u nekim slučajno kreiranim paralelnim grupama – izvinjavamo im se.

j1

Plan je bio da se ova naša seansa prenosi preko YT, ali ispalo je da za tako nešto ovog puta nismo bili dovoljno obučeni. To je šteta jer smo čuli izuzetno, ali izuzetno vredne podatke i opaske učesnika ovog našeg okupljanja. Govorili su nam ovi naši stručnjaci koji bi komotno mogli da zamene voditelje u samoj Nasi. Čak su znali tačno koje gorivo i u kojoj fazi leta koristi JW i koje su mu karakteristike itd. Uz to, naravno, čuli smo i druge dragocene podatke.

3

Na kraju preporuka za dalje praćenje misije

 


 

Komentari

 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  :D Hvala :D 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Satelitiski navigacioni sistem za Mesec... 3 dana ranije

Foto...