ažurirno 13. decembra 2023.

Astronomija je spoj tradicije i modernih rešenja u svemu pa i u  klasifikaciji nebeskih tela te je sve oko te klasifikacije pomalo zamršeno, ali astronomi, dakle oni koji prate razvoj astronomije i nova otkrića dobro se snalaze u toj zbrci. 

Mala tela1

Zbrka u klasifikaciji

Dole je lista brojnih majušnih planeta (a to su astronomski objekti koji direktno orbitiraju oko Sunca – slično važi i za druge zvezde sa planetarnim sistemom), a koja nisu ni planete ni komete. Do 2006. kada je izvršena nova klasifikacija tela koristio se izraz male planete za ono što je malo za planete, a veliko za sitne kamičke kakvi su meteoroidi i slično. Ali nakon te 2006.  za ova tela počeli su da se koriste nazivi planete patuljci i mala tela Sunčevog sistema. 

Dakle, male planete mogu biti planete patuljci, asteroidi, trojanci (dele orbitu planete oko Sunca u Lagražovim tačkama), kentauri (tela koja se kreću između velikih planeta), objekti Kajeprovog pojasa i drugi trans-neptunski objekti (objekti iza Neptuna). 

Koristi se takođe i izraz planetoid, posebno za veće (planetarne) objekte, poput onih koje je Međunarodna astronomska unija (IAU) od 2006. godine nazvala planetama patuljcima. Istorijski su pojmovi asteroidmala planeta i planetoid su manje-više sinonimni. Ova terminologija je postala komplikovanija otkrićem brojnih manjih planeta izvan orbite Jupitera, posebno trans-neptunskih objekata koji se uglavnom ne smatraju asteroidima. 

Manja planeta koja oslobađa gas može se klasifikovati i kao kometa. 

Objekti se nazivaju planetama patuljcima ako je njihova sopstvena gravitacija dovoljna da se postigne hidrostatičaka ravnoteža i formiraju elipsoidni oblik. Sve ostale manje planete i komete nazivaju se zajedničim nazivom mala tela Sunčevog sistema. Po Međunarodnoj astronomskoj uniji još uvek se mogu upotrebljavati izraz manja planeta, ali sugeriše se upotreba malo telo Sunčevog sistema. 

Međutim, zbog numerisanja i imenovanja, još uvek se koristi tradicionalno razlikovanje između manje planete i komete.

Mala tela3

Prvo otkriveno malo telo bio je 1 Ceres, koji je pronađen 1. jaunara 1801. godine. Do otkrića drugih takvih tela trebalo je da prođe između jedne i više godina. Evo tabele sa podacima o otkriću prvih deset malih tela:

Telo Datum otkrića Pronalazač Prečnik 
1. januar 1801.
939 km
28. mart 1802.
545 km
1. septembar 1804.
247 km
29. mart 1807.
525 km
8 decembar 1845.
107 km
1. jul 1847.
K. L. Hencke
185 km
13 avgust 1847.
200 km
18. oktobar 1847.
J. R. Hind
147 km
25. april 1848.
190 km
12. april 1849.
407 km

Linkovi vode na Wikipediju

Danas se ova tela otkrivaju na dnevnom nivou, zahvaljujući modernoj opremi i posebnim softverima. Evo kakvo je trenutno stanje – prema Minor Planets Center.

Centar za male planete (Minor Planet Center, MPC) je jedina organizacija u svetu za prijem i distribuciju pozicionih merenja malih planeta, kometa i spoljnih nepravilnih prirodnih satelita glavnih planeta. MPC je odgovoran za identifikaciju, označavanje i izračunavanje orbite za sve ove objekte. To uključuje održavanje matičnih datoteka opažanja i orbita, praćenje pronalazača svakog objekta i najavu otkrića ostatku sveta putem elektronskih medija i obimnog vebsajta. MPC deluje u Smithsonian Astrophisical Observatori, pod pokroviteljstvom Uprave F Međunarodne astronomske unije (IAU). Sva operativna sredstva MPC-a potiču iz NASA-inih suvencija programa za promatranje objekata blizu zemlje. Veliki deo računarske opreme koju koristi MPC obezbedila je Tamkin fondacija.

 

Trenutno stanje u svetu mali tela

Otkriveni objekti u blizini Zemlje

Ovog meseca:
177
Ove godine:
2787
Ukupno do sada:
33852

Otkriveno malih planeta

Ovog meseca:
294
Ove godine:
21373
Ukupno do sada:
1329548

 Otkriveno kometa

Ovog meseca:
2
Ove godine:
45
Ukupno do sada:
4598

 Osmatranja

Ovog meseca 1,8 miliona
Ove godine: 28,9 miliona
Ukupno do sada 424,7 miliona

Mala tela2

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...