Dojadili su ti moji textovi iz istorije? Hoćeš taze vest? Evo samo za tebe. Pošto je ovaj dan pred istekom, pa dok Saša ovo okači, vest neće biti baš u real timeu ali nije bitno... bićeš u toku koliko je to kod nas moguće.

Inženjeri Nasine laboratorije za mlazni pogon (JPL) savladali su još jednu veliku prepreku poslavši ključni elemenat za radar za snimanje kroz led, instrument namenjen Esinoj misiji za istraživanje Jupitera i njegova tri velika zaleđena meseca.

Sledeći stroge mere opreza pri radu u laboratoriji (COVID-19 Safe-at-Work), JPL timovi su uspeli da izrade i isporuče prijemnik, odašiljač i elektroniku neophodne za kompetiranje radarskog instrumenta za misiju 'Jupiter Icy Moons Explorer' (JUICE).

Juice 2

Planiran za lansiranje 2022. godine, JUICE će orbitirati oko Jupitera tri godine, izvodeći više nadletanja Callista i Europe, a zatim orbitirati oko Ganymeda. Letilica će promatrati Jupiterovu atmosferu izbliza, kao i analizirati površine i unutrašnjost tri meseca za koja se veruje da kriju tečnu vodu ispod svojih ledenih kora.

Jedan od 10 instrumenata, radar je ključan za istraživanje tih meseci. Nazvan 'Radar za Istraživanje Zaleđenih Meseci' (Radar for Icy Moon Exploration), ili RIME, on će odašiljati radio talase koji će moći da prodire kroz površinu do 10 kilometara i prikuplja podatke o tome kako se talasi odbijaju. Neki od talasa će prodreti kroz koru i odbijati se od površinskih oblika - i vodene unutrašnjosti - omogućujući naučnicima da 'vide' u dubinu.

U slučaju Europe, za koju se čvrsto veruje da poseduje globalni okean ispod ledene kore, radarski podaci će pomoći u merenju debljine tog leda. NASA-ina misija 'Europa Clipper', koja bi trebala da bude pokrenuta sredinom 2020-ih, stići će otprilike u isto vreme kad i JUICE i prikupljati komplementarnu nauku tokom više fly-byeva iznad Europe.

Izgradnja RIME tokom pandemije

Saradnjom između JPL u južnoj Kaliforniji i Talijanske kosmičke agencije (ASI) u vezi JUICE-ovog RIME-a rukovodi glavni istraživač dr Lorenzo Bruzzone sa univerziteta u Trentu u Italiji. JPL je bio odgovoran za izradnju i isporuku predajnika i prijemnik - delova koji šalju i primaju radio signale - kao i elektroniku koja tim delovima pomaže u komunikaciji s RIME-ovom antenom. Sad kad su komponente isporučene ASI-u u Rimu, sledeći koraci su testiranje i integrisanje pre sastavljanja instrumenta.

'Stvarno sam impresioniran da su inženjeri koji rade na ovom projektu uspeli to da izvedu', rekao je Jeffrey Plaut iz JPL-a, glavni direktor RIME-a. 'Tako smo ponosni na njih, jer je to bilo neverojatno izazovno. Imali smo poverenja u naše prekomorske partnere i to smo dokazali'.

Sredinom marta inženjeri su završili izgradnju predajnika i pripadajućeg mu kompleta elektronike. Odmah je sproveden iscrpni režim testiranja kako bi osigurali da će oprema preživjeti duboki svemir - uključujući vibracije, udarce i ispitivanja u termičkom vakuumu, koji simuliraju vakuum i ekstremne temperature kosmosa.

A onda je pandemija koronavirusa prisilila većinu zaposlenih u JPL-u na daljinski rad. Testovi bi morali da pričekaju.

Otprilike mesec dana kasnije, inženjeri i tehničari RIME-a su se vratili na lice mesta nakon što je JPL uspostavio svoje protokole Safe-at-Work, uključujući - između ostalih mera – socijalnu distancu, nošenje maski i često pranje ruku. Sada je tim imao zgusnit raspored, plus druge nove izazove. Kao jedan od prvih timova koji je ponovno počeo da radi u JPL (većina zaposlenih i dalje radi na daljinu), trebali su da smisle nove načine kako napraviti stvari koje su nekada bile jednostavne. Jednostavno nabavljanje matica i drugih šrafova, kad uobičajene prodavnice za snabdevanje ne rade, postalo je zagonetka koju treba rešiti.

Juice 3

Voditelj projekta Don Heyer imao je i nove ljudske izazove.

'Morali smo da održavamo ljude ne samo na sigurnom, već i da im tamo gde borave bude udobno', izjavio je Heyer. 'To je bilo važno, jer inače ne bi mogli uspješno da obave posao.'

Ključ kretanja napred bio je jasno definisanje sledećih koraka, rekao je. Istovremeno, morali su da se drže strogih sigurnosnih zahteva, ali da to ne bude i preveliki dodatni teret za osoblje. Bilo je to iskustvo učenja, rekao je.

'Ali stigli smo na cilj prilično brzo.'

Juice 1
Radar bi trebao da bude ključni instrument misije. Koristiće antenu raspona 16 m.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...