Pre tačno mesec dana Japanci su posle 3,5 godine stigli do asteroida Ryugu! Njihova prva sonda 'Hayabusa' je još 2005. uradila to isto sa asteroidom Itokawa. Daj da uporedimo dva tela...

j1

j2

Već na prvi pogled zapanjujuće je koliko su površine dva asteroida slične! Oblici su im očigledno vrlo različiti, ali dok Itokawa izgleda izlomljeno, površina Ryuge je jednolična – čak je i kamenje na površini otprilike jednake veličine. Itokawa ima čudna ravna 'mora' koja Ryugu očigledno nema, a njen čudan oblik stvara gravitacione anomalije koje skoro loptasta Ryuga nema. 

Ovo su asteroidi i komete na kojima smo do sada bili! Ova slika je u boji ali ne prikazuje realno njihov albedo. Ovde nisu dodati Ceres i Vesta, jer su oni mnogo puta veći od Lutetie! Bennu je prikazan kao siva tačka; tokom godine, kad stignu slike sa OSIRIS-REx, slika će biti apdejtovana.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 15 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...