NASA-in  projekt ATLAS  je trenutno  najsavremeniji sistem za detekciju asteroida kojim upravlja Institut za astronomiju (IfA) Univerziteta Hawaiʻi (UH) i Ured za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO).

Global NEO survey sites

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73744376

Haleakali i Maunaloi na Havajima su u upotrebi od 2017 godine. Obzirom  da su smještena  na sjevernoj hemisferi postojala je mogućnost praćenja samo polovine neba. Potreba za potpunijim rješenjem   NASA je dopunila postavljanjem još dva teleskopa  jednog u Južnoj Africi a drugog  u Čile-u. Ovo je omogućio privatno-javni konzorcij  Milenijalski institut za astrofiziku i Obstech - kompanija koja vodi privatni opservatorij.

Iako je svijet usporen pandemijom COVID 19 u svim aspektima, ipak su uspješno stavljena u operativnu upotrebu ova dva nova teleskopa.  Time je uspješno pušten u rad integralni sistem koji prati neprekidno obje hemisfere. Nadzor i koordinacija ostaje na Havajima. 

Do danas, sistem ATLAS je otkrio više od 700 asteroida blizu Zemlje i 66 kometa, zajedno sa detekcijom 2019 MO i 2018 LA, dva vrlo mala asteroida koja su stvarno udarila na Zemlju.

Sistem je posebno dizajniran za otkrivanje objekata koji se približavaju Zemlji - bliže udaljenosti od Mjeseca, udaljenih oko 240.000 milja ili 384.000 kilometara.

Tako je 22. januara 2022. Južno Afrička patrola otkrila i prvi objekt asteroid 2022 BK, asteroid veličine 100 m sa sigurnom orbitom za Zemlju.

Bitno je naglasiti da je sistem sposoban da obezbjedi informaciju (kada ga detektuje) 21 dan ili  tri sedmice najranije o bilo kakvoj opasnoj putanji asteroida s najmanjom veličinom od 20 m.  

Rad ovog sistema uz još  dva druga projekta Pan- STARSS i Catalina Sky Survey su ono što u ovom trenutku kao Čovječanstvo imamo ... I taj 21 dan ...

Asteroidi

Author: Behaudin Karić

Komentari

 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 11 sati ranije
 • gost said More
  veliki covek, hvala, edukativan tekst 18 sati ranije
 • Pero ložač said More
  E, moj Siniša! Kome ti mantijašku bozu... 1 dan ranije
 • Kiko said More
  Siniša brate svaka čast na komentaru.... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Živeo sam dugo, kao ateista. Uprkos... 2 dana ranije

Foto...