Kao neko lepo vaspitano kučence, majušni asteroid trči ispred Zemlje po njenoj jednogodišnjoj putanji oko Sunca. Tako su juče objavili kanadski naučnici.

2010tk7

Novi Trojanac je u zelenom kružiću. Putanja mu osciluje oko Lagranžove tačke L4 Sunce-Zemlja (60° ispred Zemlje), putujući između najbližeg prilaska Zemlji i najbližeg prilaska tački L3 (180° od Zemlje), sa periodom od oko 395 godina. Udaljenost od Sunca mu varira između 0,81 AJ i 1,19 AJ. Nikad nije bliži Zemlji od 20 miliona km, što je 50 i više puta dalje od Meseca, i orbita će biti stabilna još najmanje 10.000 godina.

Otkrićem ovog pratioca, koji ima samo 285 metara u prečniku, Zemlja se upisala u neveliku knjigu kao četvrta planeta u Sunčevom sistemu koja deli svoju orbitu sa nekim asteroidom.

Ako zamislimo Zemlju i njen asteroid kao veliki časovnik, sa Suncem u sredini, asteroid ide otprilike dva sata ispred Zemlje.

Međutim, asteroid ponekad ode toliko daleko ispred Zemlje da se nađe na suprotnoj strani od nas u odnosu na Sunce, kaže Martin Konors sa kanadskog univerziteta Atabaska u Alberti. On je objavio svoj rad i svojih kolega u poslednjem broju časopisa „Nature“.

Asteroidi predstavljaju veliko svemirsko kamenje koje se okreće oko Sunca, a ono koje deli svoju orbitu sa nekom planetom zovemo Trojancima. Naučnici su do sada otkrili nekoliko oko Marsa i Neptuna i bezmalo 5.000 oko Jupitera. Zapaziti neki na Zemljinoj orbiti sa Zemlje je teško zato što se njegova potencijalna lokacija uvek nalazi na dnevnom nebu.

Novootkriveni objekat, sa oznakom 2010 TK7, otkriven je prošle godine uz pomoć Nasinog satelita WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), lansiranog 2009. godine. Konors i njegove kolege su uspele da ga ulove velikim teleskopom (3,6 m) sa Havaja, i dovoljno precizno odrede orbitu da bi se uverili da se radi o Trojancu.

Donald K. Jeomans, menadžer Nasinog programa za otkrivanje Near-Earth objekata, koji nije učestvovao u ovom otkriću, složio se da se radi o Trojancu. Većina naučnika je verovala da ih Zemlja poseduje, izjavio je on, „i nadam se da ih ima još“.

orbitatk7

Putanja Zemljinog Trojanca. Sunce je u centru, a Zemlja dole. Asteroid je beo, a njegova putanja zelena.

Još jedna ilustracija:

2010tk7-putanja

Staza asteroida 2010 TK7 ispred Zemlje duže Zemljine orbite (Nasa) 


Kratka priča o asteroidima

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...