Kometa C/2021 A1 (Leonard) je bila najsjajnija kometa u 2021. godini. Posmatrao sam je u dva navrata u decembru - na noćnom nebu pred svitanje 8. decembra kada je bila sjaja 4,6 magnitude i repa dugog 1,5 stepeni, a drugi put 18. decembra nisko na jugozapadnom nebu u večernjem sumraku kada je bila procjenjenog sjaja 3,8 magnitude. 

Kometa Leonard 1 

Posmatranje 18. decembra

Vedro nebo očišćeno burom, spremio teleskop refraktor TAL 75/600mm, okulare i dvogled 8x30mm i otišao na brdo Crkvinu da potražim kometu C/2021 A1 (Leonard) koja se sa jutarnjeg preselila na večernje nebo i prema efemeridama nalazila se oko 6 stepeni južno od planete Venere na niskom jugozapadnom nebu u sazviježđu Strijelca. Danas je kometa prošla blizu Venere, udaljena 4,2 miliona km. 

Došao do amfiteatra Hercegovačke Gračanice na brdu Crkvina iznad Trebinja (400 metara nadmorske visine) i postavio teleskop. Amfiteatar je na sjevernom dijelu kompleksa. Čekao da padne kasni sumrak. Na nižem istoku je sjajni puni Mjesec u Biku. Bura udara sa sjevera, na njoj je temperatura 0°C - mrznuli prsti kada sam rastavljao teleskop na kraju.  

Kometa Leonard 2

Oko 17s20m iako je kasni sumrak i jaka mjesečina pa nebo ne može biti tamno, uočio sam kometu. Kometa je bila dosta nisko oko 5 stepena iznad udaljenih brda. Iako na svijetlijem nebu od kasnog sumraka i pune mjesečine, izgledala je kao mala maglica kojoj se vidio samo sjajniji dio kome oko 12' ('=ugaoni minut) u prečniku sa sjajnijim središnjim dijelom velikim 5' i zvjezdastim jezgrom (DC=4). Koma je malo izdužena prema istoku što znači da je u tom pravcu rep.

Blizu komete istočno u vidnom polju pri 30x bile su zvijezde Omega Strijelca (4,7 mag) i 59 Strijelca (4,5 mag). Na svijetlom nebu i tako niskim visinama gdje deblji slojevi atmosfere upijaju svjetlost oko dvije magnitude, ipak zvijezde se lakše vide od difuznih nebeskih objekata na koje upijanje više djeluje. Zato sam procjenio sjaja kometi na 3,8 magnitudu - bar toliko bi bila sjajna da je na tamnom nebu i u zenitu. 

Kometa Leonard 3

Kometa se giba jugoistočno i gubi na visini - večeras je bila na -27° južne deklinacije. Oko 17s50m kometa je zašla za brdo. Ove noći kometa je bila udaljena od Sunca 0,70 AJ, a od Zemlje 0,35 AJ. Kometa će biti u perihelu (najbliža Suncu) 3. januara 2022. godine na daljini od 0,61 АЈ. 

Orbitalni proračuni pokazuju da je kometi trebalo putovati 35000 godina prema Suncu nakon što je dosegnula svoj najudaljeniji položaj (afel) od njega, na daljini od oko 3500 AJ (3500 puta veća udaljenost između Zemlje i Sunca).

KOMETA: C/2021 A1 (Leonard)

Comet C/2021 A1 (Leonard)

 


Komentari

 • dragant said More
  @Baki, dobro pitanje. To pitanje je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Po važećoj teoriji (to je samo jedna... 2 dana ranije
 • Duca said More
  "Noćas na nebu oblaci", kao i celog... 2 dana ranije
 • jovana83 said More
  dobar dan
  opstanak ??? toga nema NIKO.... 2 dana ranije
 • jovana83 said More
  :D prelepo je videti nasmejane ljude, i... 2 dana ranije

Foto...