Mnogo je vode proteklo „ladnim Dunavom" od kako sam poslednji put sa posebnim nestrpljenjem očekivao trenutak da ulovim kometu, kao što je to bilo jutros, 17.11.2013 godine.Obilje informacija koje su do pre neki dan svakodnevno stizale sa neta, meni nisu značile puno, imajući u vidu da je moje tradicionalno posmatracko mesto, tamna poljana na kraju ulice u kojoj živim , proteklih nekoliko godina postala bezmalo deo novog bulevara, sa bahatim uličnim osvetljenjem i načičkanim zgradama, te je objektivno postala obeshrabrujuća i sama pomisao da se u takvim uslovima može primetiti nežni oblačić svetlosti , kakav su komete.

Ipak, slatkišu u vidu jučerašnje vesti da je dugo očekivanoj kometi ISON naglo porastao sjaj i da je postala objekat vidljiv golim okom, nisam mogao odoleti.

Pored toga, obzirom da se kometa nalazi u blizini gospodjice Spike, koja svojim sjajem dominira tim delom neba, cenio sam da ću i pored nepovoljnih svetlosno zagadjujućih uslova, na „mom mestu" nekako uspeti da „udarim recku" i ovoj lepotici...

Već u 4.15 bio sam „na položaju" naoružan dvogledom, foto aparatom i stalkom za fotku, jer sam želeo da pokušam po prvi put , da ulov ovekovečim, da moje tumaranje nebom i sam plen ne budu samo „pecaroška priča".

Odabrao sam mesto na poljani relativno zaklonjeno od najjačeg bočnog svetla, zahvaljujući nekom divljem žbunju koje nam je nekad, dok smo bili deca, par puta bušilo gumene lopte, ali eto nakon toliko vremena, tvrdoglavo opstajući tolike godine, tek sada svojom zaštitom vratilo stari dug. Gospodjica (Spica) je već bila lepo vidljiva iznad krova zgrade na bulevaru, ali u okularu dvogleda 7x50 (starog dobrog Rusa) sem njenog namigivanja nije se moglo ništa drugo uočiti zbog fona svetlosti sa bulevara. Ipak, nadao sam se da, kako bude odmicala na nebu, da ću biti te sreće, da sjaj komete nadvlada nepovoljan uticaj okruženja.

karta

I zaista, kako su minuti prolazili i gospodjica (Spica) hitala ka zenitu, njeno okruženje je postajalo sve tamnije. Pripremljen unapred zvezdanom kartom odštampanom u mom omiljenom programčiću „HELLO NORTH SKY" (HNS) znao sam da treba da pronadjem četiri zvezdice pored gospodjice (Spica) koje čine luk, a na čijem kraju je (verujući efemeridama i pomenutom programu) trebalo da se nalazi mlada dama. Prvo je svoju nevidljivost pobedila, stidljivo trepereći, zvezdica SAO 157739, prva odozdo u nizu, a nakon par minuta i preostale tri, SAO 157760, 139183 i 139175. Bio sam blizu otkrića i nestrpljivo sam naprezao vid i konačno, oko 05.10... Kao Kim Basinger u filmu „9 ipo nedelja" , i mlada dama (C 2012 S1 ISON) počela je da otkriva svoje draži pomerajući zavesu osvetljenog neba, koja ju je do tada skrivala...



nebo

 
Kometa ISON dolazi

ISON na ekranu

U iščekivanju ISON-a

Uočena kometa ISON

C/2012 S1 (kometa ISON)

Kometa ISON iz Novog Sada

4 komete u 2 časa

Author: Dragan Miladinović

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 17 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 22 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...