Dolazi vrhunac ljetne sezone zvijezda padalica

Kolizija tijela sa Zemljom

Ljetne su noći kao stvorene za opažanje neba i nebeskih događanja. Nebo je pretežno vedro, noći nisu hladne, ljudi su napolju i budni do kasnih sati.

Tijekom avgusta naše je nebo bogatije za povećani broj zvijezda padalica. One sjajnije kod očevidaca izmame uzdah i onaj „wau“, malo stariji se prisjete i doskočice: zaželi želju.

Riječ je o meteorima iz nekoliko skupina, a najpoznatiju čine Perzeidi. Zasad tek tu i tamo pokoji meteor proleti nebom, no kako dani prolaze to će učestalost meteora sve više rasti. Kulminacija će biti 11.-14. avgusta kada se očekuje maksimum aktivnosti Perzeida. Najviše meteora vidjeti će oni koji se nalaze na lokacijama koje nisu svjetlosno kontaminirane.

nebo kolovoz 2016 IOS Pula

Kad mala tijela (red veličine zrna pšenice, graška, šljive) međuplanetarne materije na svojim eliptičnim putanjama oko Sunca ulete u Zemljinu atmosferu pri brzinama koje iznose nekoliko desetaka kilometara u sekundi dolazi do ionizacije, nastanka svijetlećeg traga na noćnom nebu.
Perzeidi su aktivni u vremenu od 23. jula do 22. avgusta. Posljednjih godina svjedoci smo opadanja aktivnosti, odnosno manjeg broja meteora na sat u odnosu na vrijeme od prije desetak i više godina. Čini se kako se vlakno materije koja čini skupinu Perzeida vremenom istrošilo. Ipak, ništa nas ne spriječava da boravak napolju u večernjim satima iskoristimo za opažanje ovih nebeskih bljeskova. Vidljivi su golim okom te nam za opažanje nisu potrebna tehnička pomagala.

Postoji samo jedno pravilo: Budite strpljivi i uživajte.

Perzeidi 2016 radijant


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 1 dan ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 3 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 4 dana ranije

Foto...