Kliknite 
AstroLogo.gif (20924 bytes)
LOGO

Slobodan Milovanović
http://bluesboba.blogspot.com 

Članovi Astronomske grupe Društva istraživača "Vladimi Mandić - Manda" iz Valjeva su od 2. do 5. januara organizovali prvu naučno-istraživačku akciju u ovoj Međunarodnoj godini astronomije. Akcija je realizovana radi posmatranja meteorskog roja Kvadrantidi u planinarskom domu na Debelom Brdu. Oko dvadeset učesnika, zajedno sa novim članovima koji su se u rad grupe uključili preko projekta Big Bang (koji Istraživači realizuju isped Ministarstva za omladinu i sport) iskoristili su priliku da posmatraju ovaj prvi prirodni ovogodišnji vatromet. Na akciji je realizovana obuka posmatrača meteora i održana su predavanja o pomenutom meteorskom roju.

Dve noći su bile potpuno oblačne, pa stoga posmatranje nije bilo moguće. Treća noć je bila iznenađujuće vedra i iskorišćena je da se uradi vizuelno posmatranje (oko 2:00), koje nije moglo da traje duže od 65 minuta, zbog temperature od -16 stepeni. Za to vreme Astronomi su zabeležili oko 20 meteora, od kojih je oko 40% pripadalo meteorskom roju Kvadrantidi.

Vedri delovi noći su iskorišćeni i za testiranje novog fotoaparata Astronomske grupe (Canon 400D), pa imate priliku i da vidite par rezultata. Nažalost snimanje meteora fotoaparatom članovi grupe nisu još u mogućnosti da obavljaju, dok ne budu posedovali daljinski okidač, koji je u planu skorije nabavke. Stoga se ovakvi rezultati mogu očekivati na leto.

Fotografije boljeg kvaliteta možete pogledati na web albumu Astronomske grupe picasaweb.com/astroistrazivaci

Kliknite na snimke    
IMG_6708.jpg (61956 bytes)IMG_6709.jpg (52553 bytes)
IMG_6710.jpg (58447 bytes)IMG_6716.jpg (114296 bytes)

 

Author: Slobodan Milovanović

Komentari

 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 2 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije

Foto...