geminidi2010_radijant
Radijant meteorskog potoka Geminidi za 2010. godinu.

Danas tijekom noći, a naročito pred jutro nemojte propustiti pravi nebeski „show zvijezda padalica“ (meteora). Noćas nastupa maksimum aktivnosti meteoriskog potoka „Geminidi“.

Zemlja prolazi kroz najgušću koncentraciju međuplanetarne materije proistekle od asteroida 3200 Phaethon, što ima za posljedicu iznimno veliki broj meteora vidljivih i golim okom. Astronomski izračuni pokazuju da bi se vrh maksimuma aktivnosti trebao dogoditi oko 24:00 sati. Moguće su pogreške reda veličine sat ili dva.

Mjesec će biti smetnja za opažanje ali samo do ponoći kada nastupa pravi igrokaz meteora. Zbog relativno male kolizijske brzine Zemlje i čestica koje porijeko vuku od Pheathona (35km/s) te njihovih nešto većih dimenzija Geminidi su veoma atraktivni za opažače. U maksimumu možemo očekivati i stotinjak sporih i sjajnih meteora kako bešumno paraju nebom.

Za opažanje nisu potrebna tehnička pomagala, važno je da nebo gledate s prostra gdje je svjetlosno zagađenje najmanje ili ga nema. Nije važno ni koji dio neba gledate, meteora će biti posvuda a svi oni prividno izlaze iz zviježđa Gemini (Blizanci) po kojem su i dobili naziv. Ukoliko mrzite zimu a niste poput astronoma zagriženi za „face to face“ doživljaj dovoljno je i da u kući/stanu zamračite toplu prostoriju, udobno se smjestite pored prozora s pogledom na što veći dio neba i uživate.

Imajte na umu da meteori ponekada znaju biti „svojeglavi“, pa je nerijetko potrebno i nekoliko minuta strpljenja – Geminidi to obilato nagrađuju.

Još o Geminidima

Geminidi 2000 - izveštaji

Geminidi 2003 - observing report

GEMINIDI 2004

GEMINIDI-2004 U TRCI SA PERSEIDIMA SVE BOLJI

Geminidi 2006 (Izveštaj iz Makedonije) • Geminidi 2006 (Izveštaj iz Hrvatske)

Geminidi 2007 Geminidi 2007 - fotografije S. Stojanov

GEMINIDI 2008

Geminidi 2009

 


Komentari

 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Baš lepo,priuštim!!!!!lp sax 3 dana ranije
 • Miloš Bošković said More
  Ekipa Zvezdobrojci, Vladimir Vlaisavljević. 4 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E moj Marino.......i kod nas imamo... 4 dana ranije

Foto...