Kvadrantidi - izvor: spacedex.com (klikni na sliku)

kvadrantidi-radijant

Prvi ovogodišnji meteorski roj su Kvadrantidi. Matično sazvežđe ovog roja je nekada bilo sazvežđe Quadrans Muralis, koje je sada deo sazvežđa Volar, gde je i radijant (prividno mesto gde se meteori pojavljuju na nebu) Kvadrantida.

Kvadrantidi su aktivni od 28. decembra do 12. januara, a maksimum je u noći između 3 – 4. januara. Spadaju u najbrojnije meteorske rojeve.

Pogodni su za posmatranje sa severne zemljine polulopte, ali ove godine će Mesec praviti probleme posmatračima pošto će Sunce obasjati 72% njegove površine. Mesec često pravi probleme kod posmatranja meteorskih rojeva, a tako je bilo i sa Peseidima prošle godine. Videće se samo oni sjajniji. Kvadrantidi su ostaci asteroida 2003 EH1.

Najbolje vreme za posmatranje je od 21h do 4:30h (3 – 4. januar), dok je očekivani Zenitski Prosek po Času (ZPČ) od 40 do 70 meteora za Srbiju. Ipak, dešava se da taj broj premaši 90 meteoa po času.

Ukoliko želite da posmatrate ovaj meteorski roj po hladnom vremenu, poželjno je pobeći od gradskog svetla, odnosno da se posmatra sa što tamnije lokacije.

Kako pronaći radijant Kvadrantida?

Većina nas na nebu lako može naći sazvežđe Veliki Medved i njegov prepoznatljivi deo Velika Kola (najpoznatiji asterizam). Jednostavno posmatrajte nebo malo dalje od vrha Velikih kola u blizini zvezde Alkaid i videćete već tačno mesto izlaska meteora.

Prema podacima: spacedex.com

Author: Predrag Agatonović

Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...