astronomija-bih-logoOktobar, iako ove 2012 godine prilicno topao i bez mnogo padavina, je mjesec u kome smo vec poceli toplije da se oblacimo i sve cesce nosimo sa sobom kisobrane. Ali, oktobar je i mjesec u kome nebeska pozornica ne zna za stanku usljed loseg ili lijepog vremena. Jos od 02. oktobra iz Orionovog maca pocele su sijevati meteori i sjevat ce do 07 novembra.

Da, rijec je o Orionidima, meteorskom potoku nastalom od najpoznatije komete, Halejeve komete. Maksimum se ocekuje od 20-22 Oktobra.Orionidi se osmatraju jos od 1839. godine, tada ih je osmatrao i opisao Edward C. Herrick. Radiant Orionida je ocito dosta kompleksan i jos uvijek je nejasno - da li se pomjera ili ne. Zato se i vrse osmatranja ali i brojanja da bi se utvrdio maksimum i samim time izvukli zakljuci o njegovoj strukturi i gustini. Podatke vrijedno sakuplja i klasifikuje International Meteor Organization.

U tom maksimumu mozemo ocekivati i do 25 meteora na sat vremena. Dakle 21.10.2012 odmah iza ponoci (00:00 LT) je preporuka za osmatranje. Orinidi su poznati kao jako brzi (66 km/sec) i sjajni te kao takvi cesto ostavljaju, nakon izgaranja, sjajne tragove (nastale jonizacijom atoma) koje se znaju zadrzati na nebu time pojacavajuci vizualni ugodjaj. Znaju biti i raznobojni zavisno od interakcije njihova sastava i atmosfere pri izgranju. Za vrijeme trajanja Orionida aktivni su jos i e-Geminide i Tauridi (Sjeverni i Juzni) tako da je uz brze i sjane Orionide moguce zapaziti i vatrene kugle iz ova druga dva sporija izvora.

Orionidi

Kao i za ranija osmatranja napomene o drustvu prilikom osmatranja, sigurnom (a ujedno i tamnom) mjestu, toploj odjeci i napunjenom mobitelu - ostaju.

orionids-meteor-shower-2011-halleys-comet 42282 600x450

Roditeljsko tijelo Halejev komet, kako ga je vidjela letjelica European Giotto 1986 (photograph courtesy MPAe/Linda/ESA)

Izvor

Author: Behaudin Karić

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...