astronomija-bih-logoOktobar, iako ove 2012 godine prilicno topao i bez mnogo padavina, je mjesec u kome smo vec poceli toplije da se oblacimo i sve cesce nosimo sa sobom kisobrane. Ali, oktobar je i mjesec u kome nebeska pozornica ne zna za stanku usljed loseg ili lijepog vremena. Jos od 02. oktobra iz Orionovog maca pocele su sijevati meteori i sjevat ce do 07 novembra.

Da, rijec je o Orionidima, meteorskom potoku nastalom od najpoznatije komete, Halejeve komete. Maksimum se ocekuje od 20-22 Oktobra.Orionidi se osmatraju jos od 1839. godine, tada ih je osmatrao i opisao Edward C. Herrick. Radiant Orionida je ocito dosta kompleksan i jos uvijek je nejasno - da li se pomjera ili ne. Zato se i vrse osmatranja ali i brojanja da bi se utvrdio maksimum i samim time izvukli zakljuci o njegovoj strukturi i gustini. Podatke vrijedno sakuplja i klasifikuje International Meteor Organization.

U tom maksimumu mozemo ocekivati i do 25 meteora na sat vremena. Dakle 21.10.2012 odmah iza ponoci (00:00 LT) je preporuka za osmatranje. Orinidi su poznati kao jako brzi (66 km/sec) i sjajni te kao takvi cesto ostavljaju, nakon izgaranja, sjajne tragove (nastale jonizacijom atoma) koje se znaju zadrzati na nebu time pojacavajuci vizualni ugodjaj. Znaju biti i raznobojni zavisno od interakcije njihova sastava i atmosfere pri izgranju. Za vrijeme trajanja Orionida aktivni su jos i e-Geminide i Tauridi (Sjeverni i Juzni) tako da je uz brze i sjane Orionide moguce zapaziti i vatrene kugle iz ova druga dva sporija izvora.

Orionidi

Kao i za ranija osmatranja napomene o drustvu prilikom osmatranja, sigurnom (a ujedno i tamnom) mjestu, toploj odjeci i napunjenom mobitelu - ostaju.

orionids-meteor-shower-2011-halleys-comet 42282 600x450

Roditeljsko tijelo Halejev komet, kako ga je vidjela letjelica European Giotto 1986 (photograph courtesy MPAe/Linda/ESA)

Izvor

Author: Behaudin Karić

Komentari

 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
 • Baki said More
  “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...