Jupiter 213

Od 2018. godine, zahvaljujući astronomu Skotu Šepardu (Stott Sheppard) i njegovim kolegama Jupiter je, bar što se baze podataka tiče, bogatiji za dvanaest svojih novih, prirodnih satelita. Danas je poznato ukupno 79 Jupiterovih meseca što je najveći broj satelita neke planete u Sunčevom sistemu. 

Jupiter orbite
Gužva oko Jupitera: orbite Jupiterovih satelita. 

Kad se pronađe novo nebesko telo, između ostalog, potrebno je i da ono dobije svoje ime. Postoje šabloni za dodelu imena, ali je sa sve brojnijim otkrićima, sve teže doneti dobru odluku o nazivu tela. Zbog toga se (a i zbog popularizacije astronomije) astronomi ponekad, i sve češće, obraćaju javnosti sa molbom da daju svoje predloge za imenovanje novih nebeskih tela. To je zapravo stara praksa, setimo se samo kako je Pluton dobio ime. 

Sada su astronomi potražili predloge za imena pet nedavno otkrivenih Jupiterovih satelita. To su S/2003 J5 (službena oznaka Jupiter LVII), S/2003 J15 (Jupiter LVIII), S/2003 J3 (Jupiter LX), S/2017 J4 (Jupiter LXV), i S/2018 J1 (Jupiter LXXI).

jupiter

Evo opštih pravila o imenovanju satelita.

  • Jupiterov satelit po pravilu treba da dobije ime po nekom od likova iz rimske ili grčke mitologije i to po potomku ili miljeniku  rimskog boga Jupitera, ili grčkog boga Zevsa.
  • Predlozi treba da imaju do 16 slovnih znakova i da se, po mogućstvu, sastoje od jedne reči. 
  • Predloženi nazivi ne smeju da budu uvredljivi na bilo kom jeziku. 
  • Predlozi ne treba da budu previše slični sa već postojećim imenom nekog satelita ili asteroida.
  • Imena komercijalne prirode su zabranjena.
  • Neprikladna su imena pojedinaca, mesta ili događaja koja asociraju na neku političku, vojnu ili religijsku aktivnost.
  • Imena živih ličnosti nisu dozvoljena.

Prva tri satelita iz gore navedenog spiska se kreću retrogradno (suprotno od kazaljke na satu, posmatrano iz smera Severnjače, tj. iznad Zemljinog severnog pola). Njihova imena treba da se završavaju na slovo „e“.

Preostala dva satelita sa spiska, kreću se progradno (dakle suprotno od retrogradnog kretanja) i njihova imena treba da se završavaju na slovo „a“.

Evo video snimka koji sve ovo slikovitije objašnjava:

Konkurs za kumovanje traje od 21. februara do 15. aprila 2019. a svoje predloge možete slati preko Tvitera korišćenjem haštaga #NameJupitersMoons. Predlog treba u najviše 280 karaktera da obrazložite. 

jp4
Jupiterova čuvena pega

 

Prema Sci and News


Komentari   

Drago D
0 #3 Drago D 05-03-2019 00:49
Nisi dovoljno jasan - šta ti nije jasno?
Na početku, novi meseci su dobijali imena Zevsovih, tj. Jupiterovih ljubavnica a posle 2004. i njihovih potomaka.
Svi sateliti koji su smešteni posle Euporie (XXXIV) dobili su imena Jupiterovih ćerki, sem Dije (ljubavnice ) i Valetude (unuke ).
Sateliti koji se završavaju sa e su nepravilni i retrogradni, a oni sa a i e su nepravilni i progradni, tj. okreću se u istom pravcu kao planeta
branko79
+1 #2 branko79 01-03-2019 12:08
Da li moze pojasnjenje,a vezano za zadnja slova u buducim imenima.
Mnoga imena (ako ne i sva)u grckoj mitologiji se nezavrsavaju sa "e"ili "a"
Drago D
+2 #1 Drago D 28-02-2019 09:01
Ne samo da je to najveći broj satelita u s.s. već i u kosmosu koji smo istražili.
Pored ovih, još uvek se otkrivaju novi Jupiterovi meseci. Verovatno ni 79 nije konačan broj, jer ako ih ima još, oni su prečnika ispod 5 km. Zanimljivo je da su se u međuvremenu neki meseci 'izgubili', kao što su S/2003 J2 (najudaljeniji Jupiterov mesec – na skoro 30 milijardi km – veličine svega 2 km) ili S/2003 J9 (prečnika samo 1 km!) i sl. vodi se kao izgubljeno čak 7 satelita.
Kuzriozitet je da i neki od asteroida nose ista imena kao pojedini Jupiterovi sateliti: (9) Metis, (38) Leda, (85) Ija, (239) Adrastea i (113) Amaltea, Ima ih još, ali se mnogi drugačije pišu a isto izgovaraju, npr. mesec Ganymede i asteroid (1036) Ganymed ili Callisto i (204) Kallisto, itd.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži