Pre 50 godina, aprila 1967. godine, pojavio se prvi broj naučno-tehničkog magazina „Ekspert.“  expert logo

   

Izlazio je mesečno, u formatu male sveske na otprilike 100 strana i prodavao na novinskim kioscima. Izdavač je bio Savez inžinjera i tehničara Jugoslavije. Magazin je postojao tačno pet godina i ugasio se sa poslednjim brojem aprila 1971. Pokrio je dakle doba „Kosmoplova“ (1969-70), a godinu dana kasnije pojavila se prva „Galaksija“ (1972 – 2001).

Shodno profilu izdavača, većina članaka je bila o tehnici i novim tehnologijama. Astronautika je bila solidno zastupljena, kako ono što se upravo događalo u to zlatno vreme tako i futuristička predviđanja o novim letovima. Bilo je manje članaka iz same astronomije i fizike, ali su obično bili interesantni. Većina tekstova bili su direktni prevodi iz stranih časopisa, a manji broj je bio napisan specijalno za „Ekspert.“

Prelistavanje svakog starog časopisa uvek ostavlja jedan isti utisak: toliko toga sada znamo što onda nije bilo poznato, čak se i naš svakodnevni život donekle izmenio, ali je u nekom suštinskom smislu svet ostao isti. Iščezli autori članaka iz 1967-me ne bi bili zbunjeni stranci ako bi se našli u 2017-oj.

Iz naše perspektive šarmatno izgledaju eseji iz prvog broja na teme kao „Mikroelektronska kola omogućila konstrukciju prenosnog računara“; ili „LASER: prava revolucija još nije počela.“

Kod članaka kao „Otkriven deseti prirodni Saturnov satelit“, „Televizijska kamera za snimanje sa Meseca na Zemlju“, ili „Američka laboratorija za Mars“, mi sada znamo potpuniju priču.

A s druge strane tu je esej Nobelovca Glena Siborga, na temu „Svet u 21. veku,“ koji motiviše da pogledamo oko sebe i zamislimo se. Ipak je prošlo pola stoleća! Taj članak je ovde prenesen u celosti.

Bilo bi interesantno zamisliti šta će se čitati na AM aprila 2067-me? Da li će tada ove naše teme izgledati prevaziđene ili bliske? Šta će u astronomiji, fizici, i svakodnevnom životu biti drugačije a šta će i tada ostati samo kao futurističko sanjarenje?

Ekspert01 Apr1967 Korice mala

 

Korice prvog broja magazina „Ekspert.“ Svemirski brod levo veoma liči na dizajn koji je korišćen u filmu „Zarobljenici svemira“ (originalni naziv: "Marooned", 1969): 

 

.....ili na sadašnji mini-šatl X37B.

SEF14 12246 006 hires 580x464

 
   
Ekspert01 Apr1967 Izdavac mala Ekspert01 Apr1967 Svet u 21.veku mala
Prva strana prvog broja „Eksperta“ sa listom članova Redakcionog odbora. Kako je Nobelovac Glen Siborg 1967-me godine zamišljao "Svet u 21. veku".
   

pdfPreuzmite članak Svet u XXI veku - PDF format, 678 kb

download

 

Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 15 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...