sateliti

Jedan čitalac je uočio zanimljivu pojavu na nebu pa nam je, uz crtež (gore), poslao opis i na kraju pitanje. Video je, kaže, vrlo neobičnu formaciju nekih objekata koji su preleteli nebo na početku noći. Bilo ih je desetak, išli su brzinom veštačkih satelita koje ponekad vidimo u kasni sumrak ili ranu zoru, dok je nebo još tamno. Prilikom preleta međusobno rastojanje ovih objekat se nije menjalo. Ličili su donekle na meteore, ali to sigurno nisu bili, pogotovo ne u takvoj formaciji. Šta je to bilo?

Za odgovor smo se obratili našem saradniku Grujici Ivanoviću, koji kaže:

GrijucaIvanovicTakve formacije satelita koje lete na istoj orbiti nisu česta pojava, a i to što ih ima pripadaju kategoriji malih kosmičkih aparata, teško vidljivih sa Zemlje.

Ako su pasivni, a mali aparati su najčešće takvi,  onda se posle nekoliko orbita rastojanja između njih povećavaju tako da više nisu u formaciji.  

Jedna mogućnost je i da je reč o delovima rakete-nosača. Posle izbacivanja satelita na orbitu, sa njim tom istom orbitom oko Zemlje kruže nekoliko delova rakete - gornji stepen, adaptor u kome je korisni teret, konusni zaštitnik na vrhu, ponekad još koji deo rakete koji se istovremeno oslobađa.

Međutim, ta formacija leti skupa relativno kratko, posle dve-tri orbite, rastojanje među njima se povećava na nekoliko desetina ili stotina kilometara.  

Takođe, kako je reč o pasivnim objektima, ukoliko nisu dospeli na visoke orbite, oni posle nekoliko dana sagorevaju u atmosferi.  

Još jedna možda realnija mogućnost je da je to kosmički otpad. Delovi satelita koji se raspao.  Takva formacija, budući da kruži oko Zemlje istom orbitom, opstaje duže od malih aparata koji se u intervalima izbacuju iz gornjeg stepena, pa dospevaju ipak na različitim visinama koje, usled zakona nebeske mehanike, s' vremenom povećavaju rastojanja među njima.

Da sumiram, prvi kandidat je neki stari satelit koji se raspao na delove. Ako je smer kretanja bio sever-jug onda je najverovatnije reč o nekom vojnom satelitu lansiranom sa Plesecka na polarnoj orbiti.

Drugi kandidat, delovi rakete-nosača koja je nedavno izbacila neki satelit. To je takođe kosmički otpad samo druge prirode.

 


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 14 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 1 dan ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...