Cijena je papreno visoka

Predstojeće blagdane i praznike većina će nas nazdraviti i čašicom šampanjca. Ovisno o proizvođaču i kvaliteti cijene boce šampanjca kreću se od skromnih desetak kuna pa do astronomskih vrijednosti. Zamislimo na trenutak da Božić i/ili Novu godinu imamo priliku dočekati kao astronauti u svemiru. Kolika je tamo cijena boce šampanjca?!

voda ispustanje skafandra

Kilogram mase transportirati u svemir jako je zahtjevno i skupo. Cijena samog lansiranja jednog kilograma mase u svemir načelno se kreće oko 10.000 USD, ovisno o raketi ona može biti nešto niža ili višlja. Zdravica čak i najjeftinijeg šampanjca u svemiru tako bi u konačnici koštala isto koliko i dvije-tri godine star automobil srednje klase.

Čaša vode od dva decilitra koju popijemo „gratis“ uz jutarnju kavu u svemiru košta 2.000 USD. Za preporučenu dnevnu količinu vode od dvije do četiri litre koju, ovisno o tjelesnoj aktivnosti, trebamo na dnevnoj razini unjeti u organizam na zemlji bi mogli kupiti omanji stan. Dodamo li tome i masu obroka dolazimo do podatka kako puko unošenje tekućine i hrane u organizam astronauta dnevno košta koliko i prosječni stan od šesdesetak kvadrata u našem podneblju. Ne zaboravite svakog dana pojesti i nešto od voća, jabuke su iznimno ukusne i zdrav. Komad u svemiru samo 999.99 USD. Živjeli i dobar tek!

voda jabuka astronaut povratak


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 15 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...