Dok su bili na Mesecu astronauti ne samo da su vršili detaljno isplanirane eksperimente, razgledali okolinu i prikupljali uzorke nego su radili i svašta drugo. Alan Šepard, prvi Amerikanac koji je leteo u svemir i drugi koji je uopšte načinio takav podvig (prvi je, naravno,  Gagarin), 1971. kao zapovednik misije Apolo 14 bio je prvi koji je na Mesecu udario lopticu za golf. Naravno, šta god da na Mesecu uradite velika je mogućnost da ste to prvi uradili, a ovo sa golf lopticom se baš primilo pa se često navodi u popularnoj literaturi. A od tog događaja nametnula su se i sledeća pitanja:

Koliko daleko je Šepardova loptica na Mesecu odletela? I, zatim, koliko bi ona letela da ju je opalio neki profi golfer i to bez ograničenja koja je imao Šepard? I evo o tome. 

Shepard
Šepard na Mesecu sa improvizovanom palicom za golf

Šepard je zapravo nekoliko puta udario lopticu i ne baš uvek uspešno. U najuspšnijem pokušaju loptica je odletela oko 180 metara. Tako je on procenio, ali neki stručnjaci na Zemlji kada su analizirali taj udarac tj. snimke sa Meseca i let loptice zaključili su da je ona ipak manje odletela: 36 ili 37 metara. 

Treba imati na umu da je Šeparda sputavao skafander, a sem toga on nije imao pravu palicu za golf nego improvizovanu od sklopivog alata za prikupljanje lunarnih uzoraka. A i nije bio  profesionalni igrač golfa. 

Tipičan profesionalac, na Zemlji, u dobrim uslovima, hitne lopticu brzinom od 274 ili malo brže kilometra na čas i to pod uglom od 10,52°. Tako kaže statistika. E sad, na Mesecu je gravitacija šest puta slabija i pa onda i lopticu za golf možete da bacite dalje nego ovde na Zemlji. Pomenuti profesionalac bi tamo na Mesecu mogao da dobaci lopticom oko 1300 metara ako bi je lansirao pod istim uglom istom brzinom kao što Šepard uradio.

E sad, ono što je posebno interesantno je to što na Zemlji vazduh, koji pruža otpor letu loptice, zapravo omogućava da ona dalje leti. Palica za golf pri udaru zarotira lopticu unazad čime je podiže uvis i tako omogućava da ona odleti dalje. Zato golfer na Zemlji koristi niske uglove lansiranja loptice. Na Mesecu nema atmosfere pa taj trik otpada, ali zato bi igrač golfa trebalo da koristi pravu balističku putanju te da lopticu pošalje u prostor pod uglom od 45 stepeni. 

U tom slučaju, dakle da poleti pod uglom od 45 stepeni brzinom od 270 kilometara na čas, loptica bi na Mesecu odletela čitavih 3,5 kilometara. Pa i celih 4,5 kilometara ako bi se radilo baš o nadarenom profesionalcu.

MonGolf 2
Šepard sa palicom kojom je na Mesecu igrao golf (prilikom posete Golf House 1996). 

 

 

Prema: Astronomy, Vikipedija....

 


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 16 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...