Pre samo osam meseci Mark Showalter i tim naučnika sa SETI instituta otkrili su dva nova satelita oko Plutona. Iako su prvobitno bili označeni kao P4 i P5, astronomi su ubrzo odlučili da se otvori javni konkurs za njihova iimena. Konkurs je završen u petak.


Konkurs je otvoren sredinom februara na novootvorenom sajtu Pluto Rocks.

Grci su imali bogatu mitologiju u kojoj su postojali neverovatni likovi,” priča je dr Showalter, glavni istraživač u Karl Saganovon centru u SETI institutu u Mountain Viewu, u Kaliforniji. Još početkom godine on i njegove kolege su obećali da će na osnovi broja glasova odabrati dva imena za nove satelite.

Tradicionalno, imena Plutnovih satelita daju se prema imenima iz grčke ili rimske mitologije i uvek su u nekoj tesnoj vezi sa Adom i Podzemnim svetom. To je, uostalom, i preporuka Međunarodne astronomske zajednice.

satelito

Novo otkriće je usledilo na osnovu snikama Hablovog teleskopa. Prvo je otkriven P4.

 razmere

Do zadnjeg dana glasanja vodio je naziv Vulkan.

Pre dva dana, u petak, kampanja za dodelu imana najmanjim Plutonovim satelitima dala je prve rezultate – odabrano je pobedničko ime, Vulkan, koje je predložio američki glumac William Shatner, poznat iz vremena mega–TV serije „Star Trek“. Na drugom mestu je ime Cerberus.

Mada su se tokom glasanja mnoga imena nametala kao mogući pobednici, nakon objave na Twitteru da je Kapetan Kirk iz popularne TV i filmske serije dao prednost imenu Vulkan, postalo je jasno ko će nadalje imati prednost.

Vulkan je bilo ime rodne planete Kapetan Kirkovog Prvog oficira, Spocka, koga je igrao Leonard Nimoy.

Zvaničnici iz SETI su se složili sa predlogom, jer je Vulkan takođe i ime boga varte u rimskoj klasičnoj mitologiji.

Vulkan je rimski bog lave i dima i Plutonov nećak. Hvala Williamu Shatneru na sugestiji!,“ izjavio je dr Showalter na početku glasanja u februarau.

Mada su Vilkan i Kerber pobedili na javnom konkursu, konačna odluka je ipak na Međunarodnoj astronomskoj zajednici.

Astronomi su do sada pronašli pet satelita oko Plutona, a tri imaju imena: Haron, Niks i Hidra. P4 (S/2011 (134340) 1) je otkriven 2011, a P5 (S/2012 (134340) 1) 2012. godine, oba imaju ispod 30–ak kilometara u prečniku. Ta otkrića su unela paniku među planere trajektorije prvog istraživača Plutonovog sistema, sonde „New Horizonsa“, jer su prvobitno imali nameru da ga „provuku“ što bliže Plutonu i Haronu ali sada ... postoji relna šansa da postoje i drugi objekti oko Plutona tako da će biti primorani da putanju odalje na bezbedniju udaljenost. To će svakako da se odrazi na kvalitet snimaka i naučnih podataka.

 


Kako se daju imena nebeskim telima

Koja imena dobijaju planete, asteroidi, komete, sateliti...

Oko Plutona otkriven i peti satelit!


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...