Tokom februara sam počeo da snimam Sunce foto aparatom i Baader AstroSolar folijom kao filterom. Canon SX60HS ima superzum 65x i to je i bila inspiracija za pokušaj snimanja Sunca. Sa druge strane objektiv čiji prečnik je oko 40 mm i žižna daljina na maksimalnom zumu 247 mm nisu delovali previše optimistički. Rezultat je nakon obrade snimaka bio odličan.

Sunce 12.03.2023

Jasno su se videle pege na kojima se jasno razdvajala umbra i penumra. Mogli su se videti i drugi detalji poput fakula a nazirala se i zrnata struktura fotosfere. 

Pre nekoliko dana na forumu Astronomskog magazina član foruma Maki je objavio slike Sunca koje je on načinio koristeći Lunt 80

Maki Lunt

Sunce 23.3.2023 kroz Lunt 80. Sa dopuštenjem autora. Veće verzije

Gledajući slike na forumu uočio sam jednu snimljenu 23.3. i setio sam se da sam i ja tog dana snimio Sunce. 

Sunce 23.03.2023

Sunce 23.3.2023

Razlika u snimcima je bila oko 7 časova. Iako je njegova fotografija, razumljivo, bila mnogo bolja zbog bolje opreme, i što je njegova slika bila u H-alfa a moja u beloj svetlosti poželeo sam da ih detaljnije uporedim. Zato sam napravio animaciju koja je naizmenično prikazivala obe slike.

anim cisto

Slike uporedo

Osim razlike u detaljima na slikama može se videti i promena koja se dogodila na površini Sunca za tih 7 sati. Obratite pažnju na fakulu gore levo iznad gornje pege, naročito na gornju stranicu trougla. Zatim promenu fakule koja je levo od ove gore pomenute i bliže ivici. Tu je i promena na levoj pegi i fakule pored nje.

Lako se uočava i rotacija Sunca koja je napravljena za to vreme i koja je nešto preko 3°. Rotacija je lakše uočljiva na sledećoj animicaji gde je ucrtan Stonyhurst disk koji služi za određivanje longitude i latitude pega. (Obratite pažnju da linije koje liče na meridijne nisu stvarni meridijani).

anim mrezaRotacija

 

 

 


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 2 dana ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 3 dana ranije

Foto...