Upozorenje.

Posmatranje Sunca bez odgovarajućih filtera i opreme može dovesti do ozbiljnog oštećenja vida ili instrumenta za posmatranje.

 

Aktivnost Sunca se menja u ciklusima koji traju oko 11 godina. Sunce se sada nalazi blizu maksimuma svoje aktivnosti. Nedavo je na stranicama Astronomskog Magazina bilo reči o ogromnoj pegi. Svakodnevnim posmatranjem Sunca mogu se lepo zapaziti promene u obliku i veličini pega i pratiti njihov razvoj.

Evo slike Sunca načinjene 23.5.2023 u 9:09 UT. Na njoj su označni regioni odnosno grupe pega. Na slici je ucrtana i veličina Zemlje u poredjenju sa Suncem. Obratite pažnju na dve male teško uočljive pege na koje ukazuje strelica jer su one glavne u daljoj priči.. 

Strela 23

Na slici koja je objavljena na www.spaceweather.com i koja je načinjena nekoliko sati ranije u 1:15 UT tih pegica nema. 

SW

Par sati kasnije u  13:27 UT Danijel Reponj, poznat po dugogodišnjem redovnom praćenju sunčeve aktivnosti i fotografijama Sunca, je načinio fotografiju koja je objavljena na forumu Astronomskog Magazina i forumu sajta www.zvjezdarnica.com na kojoj se te pegice vide jasnije.

DR

Te dve pegice su začetak regiona koji dobija oznaku 3315 i čiji buran razvoj možete pratiti dalje. 

Evo i par napomena neophodnih za dalje praćenje ovog teksta:

 • Veličina i oblik pega se menja tokom njihovog razvoja, ali na to kako se one vide utiče i njihov položaj. Budite svesni da one pege koje su bliže rubu Suca zapravo vidimo iskosa i da se ugao pod kojim se vide stalno menja, a to utiče na njihov izgled na snimku.
 • Orjentacija slike: Na Danijelovoj slici i na slici sa www.spaceweather.com severni pol Sunca je gore, odnosno osa sever-jug oko koje se Sunce okreće je vertikalna. Na prvoj slici i ostalim slikama koje slede osa rotacije je nagnuta i stoji onako kako bi se videla kroz teleskop sa ekvatorijalnom montažom. Da bi bilo jasnije, evo slike sa ucrtanim meridijanima i paralelama. Smer rotacije pokazuje strelica.

mreza 23

Već sutradan 24.05. pege u tom regionu postaju brojnije i veće...

24 razvoj

Da bi se četiri dana od nastanka razvile u veliki region čije su pojedine pege veće od Zemlje. Poredeći predhodnu sliku od 24.05. i ovu od 27.05. mogu da se vide i druge promene. Nestale su sitnije pege u regionu 3310 kao i u regionu 3311.  Pojavile su se pege u novom regionu 3316.

27 razvoj

Od kolekcije snimaka načinjenih u periodu od 20.05. do 02.06. napravljena je animacija na kojoj možete pratiti rotaciju sunca i razvoj pega. Nažalost nedostaje snimak od 26.05. pa je na tom mestu malo neprijatan i zbunjujući skok odnosno promena. Osim regiona 3315 i njegovog razvoja možete prati i promene na ostalim pegama.

anim pege 700

Za one koji žele pažljivije da pogledaju promene ili vole igru „pronađi razliku“ 

prilažemo pojedinačne slike.

 


Komentari

 • Miki said More
  Tamna materija se značajno spominje tek... 2 dana ranije
 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 5 dana ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 5 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 6 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 6 dana ranije

Foto...