Slausanje

„Osećala sam se veoma usamljeno“, rekla je gospođa Smit kojoj je kao detetu dijagnostifikovano degenerativno stanje a 2011. je potpuno izgubila vid. Lokalna buka oko pomračenja i pažnja medija, neočekivano su je dirnuli. Pomračenje je „bilo istorijski doživljaj u zajednici, a ja nisam bila deo toga“, rekla je ona.

Gospođa Smit (52) koja radi za organizaciju za razvoj zajednice u Ročesteru je odlučna da za pomračenje sunca 8. aprila u njenom gradu pomogne organizaciju javnog skupa kome mogu da pristupe slepe i slabovide osobe. LightSound, specijalno dizajniran uređaj koji sonifikuje ili pretvara svetlost u muzičke tonove, omogućiće slepim i slabovidim osobama da slušaju kako nebo postaje tamno, a zatim ponovo svetli.

Na slici Anthuan Montelagre (13) i druga deca su koristili LightSound da u oktobru dožive pomračenje u Palmiri,u Kolumbiji.

Instrument su 2017. godine razvile gospođa Bierila, menadžerka Harvardske studentske astronomske laboratorije i Vanda Diaz Merced, slepa astronomka koja je u to vreme radila u Harvard-Smitsonijan centru za astrofiziku.

Nakon što je saznala za potrebe astronoma sa oštećenim vidom, gospođa Bierila je opremila laboratoriju štampačem koji stvara trodimenzionalne, taktilne prikaze na papiru osetljivom na toplotu slika snimljenih teleskopima. Dr Diaz Merced je više od jedne decenije sprovodila istraživanje korišćenjem sonifikacije, u kojoj se matematički podaci pretvaraju u zvuk.

One su odlučile da naprave uređaj za sonifikaciju letnjeg pomračenja. Daniel Davis, direktor laboratorije za demonstraciju nauke na Harvardu je proizveo prototip.

Dok je 21. avgusta potpuno pomračenje prolazilo preko njenog mesta za posmatranje u Vajomingu, gospođa Bierila je emitovala zvuk sa uređaja preko interneta.

Dr Diaz Merced je tada u Kejptaunu kao istraživač u Kancelariji za astronomiju za razvoj, tokom pomračenja podelila strim sa učenicima u školi za slepe. „Kada su to čuli, skočili su i pljeskali“, rekla je ona. „To je bio prvi put da su mogli da slušaju takav događaj, tako da je bio veoma značajan.

LightSound sadrži senzor svetlosti koji meri osvetljenost neba u luksima. Unutar kućišta, kod na ploči mikrokontrolera dodeljuje određene zvukove numeričkom opsegu luksa. Ploča sintisajzera zatim generiše zvuk flaute za intenzivno svetlo, zvuk klarineta koji se smanjuje kako svetlost bledi, i sporo, udarno škljocanje tokom mraka totaliteta.

Uoči potpunog pomračenja Sunca u Čileu i Argentini, 2. jula 2019. godine, tim gospođe Bierile, finansiran od strane Međunarodne astronomske unije je poslao uređaje i njihove komponente u obe zemlje. U planetarijumu u Santijagu, organizatori su povezali LightSound sa pojačalom tako da je više od 1 500 posmatrača, među njima i slepi slušalo pomračenje.

Tim nudi LightSound besplatno i objavio je kompjuterski kod i uputstva za pravljenje uređaja na mreži. Grupa gospođe Bierile nastavlja da se bavi proizvodom kako bi poboljšala korisničko iskustvo. Na primer, prototip iz 2017. emitovao je prilično reski ton. Soli Hajman, tada studentkinja na Harvardu je 2018. redizajnirala uređaj ugradnjom ploče sintisajzera i razvila kod za zvuke flaute, klarineta i kliktanja.

Prošle godine, gospođa Bierila je pozvala Eliota Ričardsa, inženjera sa Harvarda, da redizajnira uređaj sa štampanom pločom umesto spletom žica. Promena znatno olakšava pravljenje uređaja, a gospođa Bierila i gospođa Hajman, koja je sada diplomirani student na Univerzitetu u Arizoni, naučile su volontere da leme i sklapaju materijale u nekoliko radionica.

Potpuno pomračenje Sunca će 8. aprila preći Severnu Ameriku od Mazatlana u Meksiku do obale Njufaundlenda u blizini Gandera u Kanadi.

Tim gospođe Bierile primio je više od 2 500 zahteva za LightSound uređaje. Poslala je onoliko koliko je mogla organizatorima događaja kao što je gospođa Smit u Ročesteru; bibliotekama, muzejima, univerzitetima i centrima za starije osobe; i školama za slepe.

Teksaška škola za slepe i slabovide u Ostinu će biti domaćin posmatranja pomračenja 8. aprila sa taktilnim dijagramima pomračenja, kao i LightSound uređajima.

Kada je gospođa Smit bila brucoš na koledžu, mučila se na kursu astronomije sve dok joj gubitak vida nije to učinio potpuno nemogućim. Uređaj LightSound je ohrabrujući pomak ka podršci i uključivanju, rekla je ona. Omogućavanje onima koji ne mogu da vide pomračenje da ga čuju predstavlja „priliku za decu da ne odustanu od takvih stvari“, dodala je ona.

https://www.nytimes.com/.../total-eclipse-blind...

Pomracenje24 2 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 6 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 2 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 2 dana ranije

Foto...