Naša galaksija Mlečni put leži na početku crveno-zeleno-plave strelice (svaka predstavlja dužinu od 200 miliona svetlosnih godina). Mi se nalazimo na granici između velike praznine niske gustine i galaktičkog jata Virgo, visoke gustine.

voidmap

Astronomi sa Instituta za astronomiju (IfA) sa Univerziteta Havaji i međunarodni tim objavili su novu studiju koja otkriva ogromnu kosmičku strukturu koja okružuje našu galaksiju Mlečni put.

Univerzum je tapiserija galaktičkih zajednica i ogromnih praznina. U novoj studiji koja je objavljena u časopisu The Astrophysical Journal, tim Brenta Tulia mapira veličinu i oblik prostranog praznog područja, koje su nazvali Lokalna praznina, a koja se graniči sa galaksijom Mlečni put. Na osnovu opažanja kretanja galaksija, određuju distribuciju mase odgovorne za to kretanje i konstruišu trodimenzionalne mape našeg lokalnog Univerzuma.

Galaksije se kreću u sveukupnoj ekspanziji Univerzuma ali i reaguju na gravitaciono privlačenje svojih suseda sa velikom masom. One se kreću prema najgušćim područjima i udaljavaju od područja s malom masom – praznina.

Još 1987. godine Tuli i Ričard Fišer su primetili da se naša galaksija Mlečni put nalazi na rubu prostranog praznog područja koje su nazvali Lokalna praznina. Postojanje Lokalne praznine je široko prihvaćeno, ali je malo proučeno jer leži iza centra naše galaksije i zaklonjeno je od našeg pogleda.

Tuli i njegov tim su izmerili kretanje 18 000 galaksija i predstavili u kosmografu  Kosmički tokovi-3 i Kosmografija lokalne praznine koji daju pregled udaljenosti galaksija i granicu između materije i praznina. Koristili su istu tehniku od 2014. godine kada su identifikovali  superjato Laniakea.

Studija, Cosmicflows-3: Cosmography of the Local Void, objavljena je u časopisu The Astrophysical Journal, 22. jula 2019. godine.

Izvor: Institute for Astronomy, University of Hawaii 

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 5 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...