Svemirski teleskop Habl je zavirio u samo središte čuvene galaksije Whirlpool, ili Vrtlog, a poznatu i pod oznakom M51. Na fotografiji su jasno uočavaju grozdovi novoupaljenih zvezda duž spiralnih kraka ove moćne galaksije.

m51HST
Image: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Na ovom detalju se to ne vidi, ali pored galaksije prošla je jedna manja, eliptična i u uzajamnoj gravitacionoj interakciji u M51 uskomešali su se oblaci prašine i gasa koji se inače skupljaju u granama spiralnih galaksija a to je izazvalo divljanje prašine i gasova što je konačno dovelo do paljenja zvezda.

Iz članka M51 - Miloš Gagić, projekat VoBaNISTA

Galaksija M51 spada u red najpoznatijih i najpopularnijih nebeskih objekata. Profesionalni astronomi je posmatraju zbog važnih podataka koje im ona pruža, a ostali jer je pravi nebeski dragulj, veličanstvene lepote. Astrofotografi su savladali svoj zanat tek kada izrade dobru fotografiju M51.

Galaksiju je pronašao ju je Šarl Mesije 13. oktobra 1773. godine i svrstao ju je u svoj Katalog maglina i zvezdanih jata (u to vreme galaksije nisu bile poznate pa su daleki magličasti objekti zvani maglinama).

Gore navedeni članak ilustrovan je i fotografijom M51 koju je za projekat Vobanista na pravio Miloš Gagić. Evo i te maestralne fotografije.

M51 MG 700

 

M51 - Miloš Gagić, projekat VoBaNISTA

Činjenice o galaksiji Whirlpool (M51)


Komentari

 • Baki said More
  Naučnici smatraju da je doba... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 2 dana ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 4 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 5 dana ranije

Foto...