Dobri i loši, mali i veliki, mladi i stari..

  Sunce_najblize zvijezde 15ly prostorno copyKliknite za veću ilustraciju

Na selu ili u gradu, kuća do ili stan do nas, kako god okrenemo uokolo nas se nalaze susjedi-susjede. Podignemo li ljesticu pojma „susjedi“ na zvjezdanu razinu, petnaest svjetlosnih godina uokolo naše matične zvijezde, dolazimo do brojke od preko pedeset bliskih zvjezdanih susjeda. Svi se nalazimo na periferiji naše galaktike, Mliječnog puta, u Orionovom kraku, relativno mirnom i stabilnom području.

Tek prije koje stoljeće shvatili smo kako su iskrice na noćnom nebu nešto znatno važnije i moćnije čak i od najboljih bajki o nebeskom platnu, vatrama iza njega, bogovima i sličnih maštarija. Iskrice na nebu daleka su sunca, popriličan dio njih matične su zvijezde za planete koje ih okružuju. Izletjeli bismo se kada bi rekli da su to samo druga Sunca, za većinu njih naše Sunce je pravi patuljak.

Mliječni put u promjeru ima oko 100.000 svjetlosnih godina. U njemu se nalazi oko 300 milijardi zvijezda i nekoliko stotina milijardi planeta. Ilustracije koje donosimo prikazuju nam prostor radijusa 15 svjetlosnih godina u kojem se smjestilo pedesetak zvijezda. To je naše najbliže susjedstvo.

Brojke su prevelike za naše svakodnevno razumijevanje, gotovo isti efekt u našim umovima izazvalo bi i korištenje riječi milijuna ili bilijardi umjesto milijardi. Realno poprilično nepojmljivo, ipak kako da si dočaramo naše zvjezdano susjedstvo, barem ovo najbliže?! Jako teško ali pokušajmo sa stvarima koje su nam bliske i dostupne.

Zamislimo da je naše Sunce umjesto promjera od milijun i četiristo tisuća kilometara zapravo sićušna glava pribadače promjera 1.4mm, malko veće zrnce prašine u kutu sobe. U tom slučaju Zemlja bi od Sunca („od našeg zrnca prašine - glave pribadače“) umjesto stotinu i pedeset milijuna kilometara bila udaljena tek petnaest centimetara. Nama najbliža zvijezda bi se po takvom mjerilu nalazila čak četrdeset i dva kilometara dalje, a prva sljedeća na šesdeset kilometara udaljenosti! Sirius, najsjajnija zvijezda na našem noćnom nebu bila bi u tom mjerilu udaljena gotovo osamdeset i šest kilometara...

Da, svemir je poprilično veliko, hladno, samotno mjesto a lokaliteti na kojima je moguć život međusobno su toliko udaljeni da su putovanja i komunikacije između svemiraca (i mi tu spadamo!) na našem tehnološkom stupnju razvoja, zasad, neostvariva. 

Sunce_najblize zvijezde 15ly tabelarno
Kliknite za veću ilustraciju

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...