U telegramu https://www.astronomerstelegram.org/?read=16050 je javnost obavještena da je jedan tim astronoma u arhiviranim Hubbleovim podacima pronašao zvijezdu - ili izglednog kandidata za nju - koja je u galaktici M101 nekidan eksplodirala kao supernova SN 2023ixf. Kandidat(kinja) je pronađena na fotografiji koju je Hubble snimio 16. studenog 2002. g. svojom ACS-om, u infracrvenoj valnoj duljini od 814 nm. Hubble je u isto to vrijeme snimao M101 i u zelenoj i modro-ljubičastoj boji, ali na tim slikama se zvijezda nije mogla vidjeti. To pokazuje da je bila izrazito crvene boje, što je bilo i za očekivati od zvijezde koja je ubrzo nakon toga eksplodirala kao supernova. Sjetimo se samo boje nesretnog Betelgeza (koji nikako da eksplodira)!

ZvezdaZK2705 1

Početna procjena prividnog sjaja zvijezde o kojoj je ovdje riječ iznosi mizernih m = 24,39, ali na udaljenosti na kojoj se nalazi M101 to odgovara prilično velikom apsolutnom sjaju od M = -4,66. I to je u skladu s onim što se očekuje od zvijezde koja misli eksplodirati kao supernova. Taj apsolutni sjaj, naime, pokazuje da je bila riječ o superdivu*. Baš kakav je i Betelgez!

Pokušao sam pronaći tu zvijezdu na sirovoj Hubbleovoj slici koja se spominje u telegramu. Trajalo je dugo, bilo je vrlo frustrirajuće i na koncu, naravno, nisam posve siguran da sam pronašao onu pravu. Ali zvjezdica koju sam označio na prvoj slici je jaaako blizu koordinatama supernove i lako bi zbilja mogla biti riječ o onoj koja ju je proizvela. Druga slika pruža uvid u malo širi kontekst. Zvijezda na prvoj slici je zaokružena.

ZvezdaZK2705 2

Koordinate supernove su: rektascenzija 14 h 03 m 38,564 s; deklinacija +54° 18' 42,02"

Koordinate zvijezde na Hubbleovoj slici su: rektascenzija: 14 h 03 m 38,60 s; deklinacija: +54° 18' 41.9"

________

* Zvjezdica je na slici sitna, ali ne zaboravimo, ona ima sjaj slabiji od 24. magnitude! Većinu svoje energije ona odašilje u infracrvenim zrakama većih valnih duljina, koje nisu zabilježene ovom fotografijom.

NASA/STScI

https://mast.stsci.edu/search/ui/#/hst

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 10 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 4 dana ranije

Foto...