Astronautika: misije

Možda nas “Oni” gledaju iz svemira ali i mi njih fotografiramo

(Mogu nas špijunirati iz svemira ali i mi njih vidimo i snimamo)

 
1
2
3
4

Američki svemirski brod tipa Crew Dragon, prvi svoje vrste, poletio je u svemir 30.05.2020. u 21:22:45 po našem vremenu (UT+2). Sljedećeg dana (31.05.2020.) u 16:29 uspješno se spojio s Međunarodnom svemirskom postajom. Putanja ISSa te je dane prolazila iznad naših krajeva. Loša meteorološka situacija tek je rijetkima omogućila kratkotrajni pogled na “putujuću zvijezdu”. Odmah nakon prve bračne noći Dragona i ISSa našem astronomu Tomislavu Aniću iz Rijeke pošlo je za teleskopom fotografirati samog Dragona spojenog s ISSom. Tomislav je sa pozicije N45.34 E14.38 prvog dana juna u 21:41 u gotovo nemogućim uvjetima načinio nekoliko fotografija na kojima se jasno vidi Dragon. To su prve fotografije sa ovih naših prostora povijesnog leta američke privatne pilotirane letjelice nove generacije u svemiru. U trenucima fotografiranja objekata koji se kreću brzinom od preko 28.000km/h isti su od Rijeke bili udaljeni 561 km. Korišten je teleskop Newtonova tipa, SW 150/1000 postavljen na motoriziranoj prijenosnoj montaži EQ3 uz kameru ToupTek 224 sa IR/UV cut filterom. Fotografirano je u primarnom fokusu teleskopa, korišten je Barlow x2, ekspozicije su bile po 0.5ms, gain 30 na kameri. Sirove fotografije obrađene su pomoću programskih alata Gimp, Registax i Pipp.

Anić je svoje fotografije nakon primarne obrade pokazao interno na hrvatskom forumu astronoma (www.zvjezdarnica.com) gdje je ubrzo postalo jasno kako se na fotografijama nalazi upravo Dragon. 

Zahvaljujemo Tomislavu Aniću na ekskluzivnim fotografijama i podacima koje je ustupio za naš portal. Donosimo fotografije onako kako ih je Anić prvobitno publicirao kolegama. Evo što on kaže; “Nisam mogao vjerovati da se na mojim fotografijama vidi svemirski brod Dragon spojen na gornjem dijelu ISSa. Upitnici na objektu označenom na fotografiji su tu jer tada još nisam bio siguran da je to SpaceX Dragon”.

U narednim tjednima, mjesecima i godinama naši astronomi povremeno će svoje teleskope okrenuti i ka letjelicama u svemiru. Ove fotografije koje je načinio Riječanin Tomislav Anić zauvijek će biti prve, povijesno i dokumentarno važne fotografije prvog pilotranog Crew Dragona spojenog s ISS-om.

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 4 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 9 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 15 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...