Akademik Zoran Knežević, je stručnjak za mala tela Sunčevog (a i ostalih) sistema. Kažu da je u toj oblasti astronomije jedan od najvećih naučnika u svetu, pa stoga nije ni čudo što jedan asteroid nosi njegovo ime (3900 Knezevic).

ZoranKnezevic
Zoran Knežević prilikom jedne posete Astronomskom kampu na Letenki

Zamolili smo dr Kneževića za kratak komentar o asteroidu 1I/2017 U1, što je inače, zvanična oznaka neobičnog tela Oumuamua, koje je zadnjih nedelja privuklo pažnju mnogih medija zbog svojih neobičnih karakteristika, a posebno zbog insinuacija, čak i nekih naučnika, da se tu možda radi o veštačkom objektu. Ovaj asteroid je uleteo u Sunčev sistem iz dubine kosmosa, obišao Sunce i zatim se velikom brzinom otisnuo ka periferiji i drugim solarnim sistemima. Neobična je njegova brzina, neobičan sjaj, neobičan izgled i prilično haotično rotiranje i po tim karakteristikama za sad ne može potpuno da se svrsta ni u jedan poznati tip tela.

Za AM dr Knežević kaže:

- Moram da naglasim da zbog preokupiranosti drugim poslovima nisam pažljivo pratio vesti o tom neobičnom objektu. Moje, priznajem, ipak pomalo ad-hoc, mišljenje je, dakle, da je to očigledno međuzvezdani objekat, najverovatnije nešto poput asteroida, neobičnog oblika, ali ipak asteroida.

1865Cerberus Lightcurve Inversion
1865 Cerberus (By Astronomical Institute of the Charles University)

Priča o veštačkom solarnom jedru mi, kao i većini onih koji su raspravljali na temu veoma izduženog oblika (ali vidite, na primer, asteroid 1865 Cerberus), nepravilne rotacije i registrovanog negravitacionog ubrzanja, ne izgleda dovoljno potkrepljena raspoloživim posmatračkim rezultatima. 

Jedina mogućnost da se definitivno razreši pitanje njegove prirode mi izgleda ona koja predviđa otkriće još kojeg (ili još mnogo) sličnih posetilaca iz međuzvezdanog prostora. 

Knezevic 2014
Na konferenciji APAS (Amaterska i profesionalna astronomija Srbije) AD "NOvi Sad" 2014.

 


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 2 dana ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 3 dana ranije

Foto...