Većina nas imala je prilike doživjeti osobno iskustvo slabijeg ili jačeg zemljotresa. Svake smo godine, nasreću samo putem medija, svjedoci teških posljedica koje zemljotresi čine diljem svijeta. Oni su rezultat geološkog razvoja planete i postojati će sve dok ona posjeduje geološku aktivnost. Naš znanstvenik, Andrija Mohorovičić udario je temelje suvremene seizmografije, a Richard Binzel s MIT-a otvara novo poglavlje seizmografije na geološki mrtvim tijelima - asteoridima.

neo-nea

Astronomi poznaju nebeska tijela pod nazivom „Near Earth Object". Riječ je o većim ili manjim objektima koji se tijekom svoje putanje jednom ili u više navrata veoma približe Zemlji te predstavljaju potencijalnu prijetnju po naš ekosustav i društvo. Nekoliko vojnih i civilnih zvjezdarnica marljivo prati poznate NEO objekte i traži potencijalne nove prijetnje. Dosad se u izračunima njihove putanje postigla veoma velika preciznost, no jedan od bitnih elemenata o tome što se događa s NEO objektima kada prođu preblizu Zemlji ostao je praktično nepoznat. Tu nastupa Binzel i njegov tim koji su pomoću računalnih modela uspjeli dokazati nešto više od pukog gravitacijskog utjecaja Zemlje na NEO objekte. „Prođu li takvi objekti na udaljenosti koja iznosi trećinu udaljenosti Zemlja-Mjesec isti doživljavaju i svojevrsni seizmički udar - zemljotres", iznosi Binzel.. Kao rezultat toga u krajnjem slučaju može doći do dezintegracije NEO, a svakako se događaju promjene, kako unutar samog objekta tako i na njegovoj površini. Vrlo su vjerojatni geološki procesi koji na površinu takvih NEO objekata dopremanju nove naslage regolita. To bi ujedno objasnilo i nesuglasje između pretpostavljene i izmjerene starosti takvih nebeskih tijela. Naime Sunčeva zračenja „staraju" površinu nebeskih tijela, a „nove" naslage regolita iz unutrašnjosti, kada usljed ovakvog mehanizma dođu na njegovu površinu, objekat čine „mlađim".

Valja reći kako je i ranije bila razmatrana takva mogućnost ali pri znatno bližim udaljenostima prolaska NEO pored naše planete. Sada je to ozbiljna teorija, potkrijepljena mjerenjima i računalnim modelima. Istraživanja će se nastaviti, posebice i iz razloga nekoliko poznatih objekata koji periodično navraćaju tu pored nas. Astronomi i geolozi nam sada moraju dati nove odgovore kako se uhvatiti u koštac s nebeskim prijetnjama koje nisu tek puki komadi leda i kamenja već potencijalne kasetne geološke nebeske bombe.



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...