U svim medijima piše kako je NASA objavila, potvrdila i slično da je asteroid 86666 (2000 FL10) u mimohodu pored naše planete i to na dovoljno velikoj udaljenosti da nema šta da se brinemo. Moj problem je što nikakvu sličnu vest nisam uspeo da pronađem kod Nase. Ako neko ima link, bio bih zahvalan da ga dobijem.

asteroidAM

Uglavnom, neće pasti, samo nisam uspeo da pronađem precizan podatak kada to neće pasti. Radi se inače o gromadi od čak preko 2,5 kilometara koja juri brzinom od preko 64 hiljade kilometara na sat, što je oko 17 km u sekundu. E sad, ako takvo telo, te veličine i brzine udari bilo gde u plavu planetu izaziva katastrofu koja nije zabeležena u pisanoj istoriji i u kojoj bi nestanak Interneta bio još najmanji problem. Kada je pre 107 godina malo telo prečnika nekoliko desetina metara udarilo u Tungusku oblast u bespućima Sibira, oborila je i spalila 80 miliona stabala tunguskih šuma na području 2000 kvadratnih kilometara, a posledice su se osetile širom Evrope i Azije. A ovaj asteroid ima 100 puta veći prečnik. Srećom, kako rekoše vesti, asteroid će proći na dalekih 25.228.800 kilometara od nas što je dovoljno da o njemu ne mislimo ozbiljno. Još uvek su zemaljske opasnosti, naročito ljudske (ratovi, hemijsko, biološko i nuklearno oružje, itd.) mnogo izvesnije.

Astronomi se ozbiljno zabrinu kada je prolet opasnog tela bliži od Meseca, dakle kad je manji od oko 400 000 kilometara, a ovo je na pola puta do Marsa kada nam je on najbliži. Dakle, bezbedno je.

PS Ako u daljini budete videli visoki, dugačak zid prašine i kamenja koji vam se munjevito približava, znači da sam pogrešio, izvinjavam se.

Nasina mapa asteroidskih udara


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 15 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...