Narednih nekoliko tjedana u jutarnjim satima nisko nad jugoistočnim horizontom očekuje nas kometa C/2227 N3 (Lulin).

 Kliknite na ilustraciju  
Karta putanje komete Lulin
Snimak komete Lulin, vide se rep i anti rep ispred jezgre komete

Kometa je snimljena s Tajvanske zvjezdarnice Lu-lin u sklopu projekta istraživanja nebeskih objekata potencijalno opasnih po naš planet, poznatog pod nazivom Lulin Sky Survey project, od strane astronoma Chi-Sheng Lin-a. No kao zanimljivost treba spomenuti da ju je prilikom obrade podataka, prvi prepoznao 19. godišnji Kineski student Quanzhi Ye s Sun Yat-sen University u Kini. Suradnja Tajvanskih i Kineskih astronoma na otkriću u tamošnjim je medijima prezentirana kao "kometa suradnje".

Riječ je o kometi čiji sjaj i dalje raste i već sada je na granici vidljivosti ljudskog oka iz svjetlosno nezagađenih ruralnih prostora! Prema sadašnjim računalnim modelima kometa će još povećavati svoj sjaj da bi sredinom februara bila poput zvijezde 4. ili 5. magnitude. Što znači da ćemu ju bez problema moći vidjeti u ranim jutarnjim satima. Posebnost ovog nebeskog objekta je i ta što se oko Sunca kreće u suprotnom smjeru od planeta! Kometa se kreće veoma brzo i već se tijekom nekoliko minuta može jasno vidjeti njezin pomak među zvijezdama! Sredinom proteklog tjedna nalazila se najbliže Suncu a 24. februara proći će najbliže Zemlji (61 milijuna km). Zbog karakteristika svoje parabolične putanje ovo joj je vjerojatno prvi prolazak pored Sunca. Ipak, najbolje je ovu kometu opažati s dalekozorom. Magličasti objekat koji sada pokazuje omanji rep i anti rep uz zvjezdanu kartu i malo orijentacije među zvijezdama vrlo se lako može s sigurnošću identificirati.

Obzirom se radi o "nepotrošenom" nebeskom tijelu, moguća su i iznenađenja promjene sjaja. U svakom slučaju, uspijete li ugledati ovu zvijezdu repaticu znajte da je ona već krenula na svoj dugi put tamnim dubinama nebeskih prostorai da je nitko živući više neće dočekati ako se ikada vrati k nama.

Kometa Lulin jedna je od 223 komete otkrivene tijekom 2007. godine, što je rekord svih vremena.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...