Kraj leta je doneo jednu kometu koju možemo posmatrati teleskopima a u perihelu i jačim dvogledima (većeg prečnika objektiva). Posmatrao sam kometu C/2018 W2 tokom ranog jutra 31. avgusta. Izmicala mi je iz okulara a uočio sam je nakon više pokušaja da je opazim i pored zašlog Meseca i dovoljne visine, prosto rečeno, kometa je bila pretamna. Uočio sam kometu približno iznad severoistočnog horizontana na potezu između dve sjajne zvezde Mirfak (Alfa Perseja) i Kapela (Alfa Kočijaša). Svi moji predhodni pokušaji i sinoćno posmatranje su obavljeni iz dvorišta u predgrađu Zrenjanina.

Nestabilno vreme tokom predhodne noći je donelo kratkotrajnu kišu i očistilo prašnjavo nebo iznad ravnice a sjaj zvezda nakon potpunog razvedravanja mi je delovao obećavajuće. Mesec nije predstavljao smetnju, jedino je bilo uočljivo da je nebo u pravcu centra grada bilo poprilično osvetljeno vašarskom rasvetom. Posmatranje sam započeo jedan sat posle ponoći i bilo mi je potebno još dodatnih sat vremena kako bih uočio kometu. Prizor sjajnijih zvezda u okularu teleskopa mi je otkrivao prisustvo tankih oblaka što je predstavljalo otežavajuću okolnost i bilo je jasno da ću kometu vrlo teško uočiti i to sam konačno uspeo perifernim vidom nakon mnoštva pokušaja izmenjujući razne kombinacije okulara sa LP filterom. Stabilnu sliku poprilično velike i jedva razdvojive beline nejasnih rubova mi je donela kombinacija širokougaonog okulara 7mm i UHC-S filtera na teleskopu Dobson 355/1650. Malo nakon detekcije, uspeo sam na trenutak da razdvojim malo sjajno jezgro u odnosu na ostatak vrlo tamne kome.

k1
Slika 1. Invertovani crtež i položaj komete 3 časa nakon ponoći 31. avgusta. Prikazano vidno polje veličine 20 lučnih minuta. Najtamnija uočena zvezda 14,5 magnitude. Najsjajnija zvezda 9-te magnitude je TYC-3706-570-1. Jug je nagore a zapad udesno na slici. Autor: Laslo Kočmaroš.

(*) Kometa C/2018 W2 (Africano) je otkrivena 27. novembra 2018-te godine od strane astronoma B.M. Africano na Mount Lemmon observatoriji. U trenutku otkrića, bila je sjaja 20-te magnitude i imala izgled nejasnog oblačka i mogući rep. Kometa će biti u perihelu 6-tog septembra ove godine i kada se očekuje da će joj sjaj biti oko 9-te magnitude.

Africano može doseći oko 10,5 magnitude tokom septembra meseca a kretaće se u sazvežđu Andromeda što je pogodno za posmatrače na severnoj Zemljinoj hemisferi. Nakon Andromede, kometa prividno naglo ubrzava na jug kroz sazvežđa Pegaza, Riba i Vodolije (Akvarijusa) da bi tokom jeseni usporila u Južnim Ribama i kada će joj procenjeni prividni sjaj ponovo opasti na 10,5 magnitudu.

k2
Slika 2. Kretanje komete C/2018 W2 (Africano) tokom perioda 10-ti avgust - 16-ti septembar. Izvor ilustracije: http://www.cometwatch.co.uk/comet-2018-w2-africano/


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...