Dana 28.2.20202. godine viđena je nesvakidašnja pojava, prelet vatrene kugle (fireball) iznad Hrvatske i Slovenije. Evo što kažu astronomi nakon prvih analiza.

normal 1583087852 1

Kako su svi mediji ovih dana izvještavali, iznad Hrvatske i Slovenije preletio je izuzetno sjajan meteor koji je klasificiran kao vatrena kugla - fireball. Bolid - vatrena kugla - fireball, je meteor velikog sjaja, prividne magnitude -14m koji izgleda kao vatrena kugla. Njegova pojava može biti popraćena pucketavim zvukom ili "grmljavinom". Ponekad izgori u atmosferi, a ponekad njegovi dijelovi stignu do površine Zemlje.Odmah na početku da razjasnimo medijsku zbrku oko pojmova meteor, meteorit, meteoroid. 

- Čestice prašine, kamenje i kamene gromade veličine do oko jednog metra, koje se nalaze u svemiru nazivamo meteoroidi

- Kada meteoroid uleti u Zemljinu atmosferu, uslijed trenja s molekulama zraka dolazi do naglog zagrijavanja pri čemu meteoroid sagorijeva i pri tome zasvijetli. Ta svjetlosna manifestacija na nebu naziva se meteor

- U slučaju da nešto od tog materijala preživi pad i dospije do površine Zemlje, ono što nađemo na tlu nazivamo meteorit

 ilustracija

Veća ilustracija. Razlike naizgled istih pojava. © Ljubaznošću: Astroučionica

Dakle, meteoroid, meteor i meteorit su nazivi koji precizno opisuju transformaciju kroz koju prolazi neko tijelo koje iz svemira uleti u Zemljinu atmosferu. Kada meteor, ovisno o masi, sastavu, brzini kretanja tijela koje je uletjelo u Zemljinu atmosferu, oslobodi veliku količinu energije, dolazi do pojave izuzetnog sjaja ponekada popraćenog zvukovima i tragova u obliku dimnog traga, tada kažemo da je riječ o vatrenoj kugli, fireballu, bolidu. Upravo to se dogodilo 28. veljače 2020. godine na nebu iznad Hrvatske i Slovenije. Pa da vidimo što kažu stručnjaci, astronomi, o onome što su do sada saznali iz prikupljenih podataka.

 

Hrvatski astronomski savez
Preliminarna analiza pada meteora 28. veljače 2020. godine

Koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je, iz do sada prikupljenih podataka o padu meteora 28. veljače 2020. godine napravio analizu i sastavio sljedeće izvješće. 

Trenutno dostupni podaci:

- puno statičkih fotografija
- 4 video zapisa, od toga 3 iz automobila i jedan sa fiksne lokacije
- seizmički zapisi soničnog udara prema senzorima zavoda iz Hrvatske i Slovenije, ali vjerojatno postoje i iz Austrije i Italije

NASA - Centar za mala tijela

- prolet meteora: 2020-02-28 09:30:34 UT
- procijenjena energija: 0,34 kT
- procijenjena brzina: preko 20 km/s
- procijenjena masa: 5.5 t
- procijenjena veličina: 1.5 m

Rezultati IMO Fireball reporta

- 70 očevidaca iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije
- mnoštvo snimaka, za sada 4 videa
- putanja ukazuje na završetak leta u Sloveniji 

Za precizniju analizu potrebna je kalibracija video zapisa i statičkih snimaka (snimak istog dijela neba istim uređajem noću, i to tako da se na snimci vidi što više zvijezda). U kontaktu smo sa slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu. Prema višegodišnjem iskustvu, ovako brzi meteori ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal "izgori" u atmosferi. Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do 10-ak grama prežive eksploziju, te se rasprše na širem području. 

Sažetak trenutnih spoznaja:

- 28. veljače 2020. godine nešto nakon 10:30 CET
- udar svemirskog tijela veličine oko 1.5 metara
- putanja ukazuje da je let završilo iznad SlovenijeUkoliko dođemo do dodatnih informacija, napravit ćemo precizniju analizu u suradnji sa slovenskim kolegama. 

Koordinator Hrvatske meteorske mreže, Damir Šegon

 
 

Snimak meteora iznad Zagreba. © Ljubaznošću: Tomislav Čar

 

Zahvala i molba iz Hrvatske meteorske mreže

Svi oni koji su uspjeli snimiti meteor ili njegov trag uvelike su doprinijeli dokumentiranju ovog događaja. Međutim, kako bi od tih snimaka bilo koristi u smislu otkrivanja putanje meteora i mogućnosti pada meteorita, snimke moramo moći kalibrirati u odnosu na zvijezde, koje se po danu ne vide. Stoga, umoljavamo sve koji to mogu (ukoliko kamera kojom su snimili trag to omogućava), da snime nekoliko snimaka noćnog neba na kojem se vide zvijezde - sa istog mjesta odakle su snimili i trag, te snimke pošalju na mail adresu Hrvatskog astronomskog saveza (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.). Isti kadar, isto mjesto, samo da se vidi što više zvijezda. Pored snimke, potrebne su nam i što preciznije koordinate mjesta sa kojeg je snimka snimljena (GoogleEarth koordinate su dovoljne), poželjno ali ne i obavezno i model uređaja kojim je snimano.

Unaprijed zahvaljujemo!

 

 

 

Evo što kaže Marino Tumpić iz Astronomske udruge Vidulini

Prema podacima, izjavama, fotografijama i video materijalu, 28. veljače 2020. godine oko 10:35 sati došlo je do udara meteoroida u Zemljinu atmosferu iznad naših krajeva. Na osnovi poznatih, nestručnih, parametara udarilo nas je nebesko tijelo promjera od pola metra do dva metra. 

Pri brzini od nekoliko desetaka tisuća kilometara na sat, oslobođena kinetička energija je značajna, a svjetlosni trag vidljiv i usred bijela dana. Da je ovaj meteoroid bio samo malo veći (4 metara i više u promjeru) oslobođena energija bila bi ekvivalentna snazi manje atomske bombe. 

Očevidaca ima iz Slavonije, šireg područja Zagreba, Istre, Slovenije, Italije. Svake godine na naš planet padne oko 50.000 tona (!) materijala iz svemira. Većinu čini prašina malenih tijela. Ovakvi udari događaju se svega par puta godišnje! Čuli su se i zvučni efekti što nam kazuje da je donja granica eksplozije bila ispod 50 km visine (moguće i svega na 20 - 30 km). 

Ima i dojava da su se neke zgrade u Zagrebu zatresle. Šteta na imovini nema kao ni ozlijeđenih, prema dosad poznatim informacijama. Zemlju svakodnevno udaraju meteoroidi, noću ih vidimo kao meteore (zvijezde padalice). Naša civilizacija mora iznaći načina da u skoroj budućnosti stvorimo oružje kojim ćemo se moći obraniti od prijetnje iz svemira. Nije pitanje hoće li, već kada će neka poveća gromada reda veličine naše Učke ili veća izaći na liniju puta Zemlje. 

Događaj poput današnjeg lijepa su prigoda za podsjetiti se kako smo kao ljudi tek jedna od epizoda u životu planeta ali i prigoda za popularizaciju znanosti jer svemir nije nešto što se nas ne tiče već nešto o čemu ovise i naši životi. 

Marino Tumpić, Vidulini Observatory

 
Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj

Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 5 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 11 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...