Pogled na zvijezde u Stupovima  Stvaranja

Pillars of Creation, ili kako to prevodimo na naš jezik, Stupovi Stvaranja u zvjezdanoj maglici M-16 (Orao)  zaista zaslužuju svoj naziv. Na relativno malom prostoru smjestilo se zvjezdano rodilište tisuća i tisuća zvijezda u koloritnom kaosu međuzvjezdanog plina i prašine, „svega“ 7.000 svjetlosnih godina daleko od nas, u zviježđu Zmije, sezonalno vidljivo iz naših krajeva.

ss1Stavite kursor na sliku

Donosimo dvije fotografije majčinskog zvjezdanog embrija, obje su snimljenje James Webb svemirskim teleskopom, jedna instrumentarijem NIRCam (blisko infracrveno područje) a druga MIRI (srednje infracrveno područje). Svaki od tih instrumenata osjetljiv je na izabrani dio elektromagnetskog spektra, ciljani spektar vidi odlično dok je za ostalo „slijep“, stoga su i fotografije različite iako prikazuju isti dio neba (stavite kursor na gornju fotografiju).

Stupove Stvaranja mogu fotografirati i astronomi amateri, no tek je 1995. Hubble Space Telescope svojom kompozitnom snimkom tog područja napravio pravu vizualnu revoluciju našeg poimanja svemirskih znamenitosti u punom sjaju. Od tada „Pillars of Creation“ postaju svojevrsna ikona astronomije diljem svijeta. Uživajte u fotografijama koje smo priredili za Vas, nedjelja na Poluotoku će biti vedra i sunčana, koloritan dan na Zemlji s mislima o tisućama Sunaca tu „blizu“ nas.

ss3

Prisjetimo se gradiva iz škole kada smo naučili da se nama najbliža zvijezda nalazi na nešto manje od pet svjetlosnih godina udaljenosti. To je enormno daleko i realno to ne uspijevamo pojmiti, ipak pogledajte i treću ilustraciju na kojoj možda malo uspijemo razumijeti kolika je veličina Stupova Stvaranja. 

 Pogledajte prethodne fotografije u većoj rezoluciji


Zadivljujuća fotografija teleskopa Džejms Veb  Još o Pillars of Creatino


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...