Naša planeta sredinom novembra presjeca orbitu ostataka stjenovitog materijala nastalog od komete Tempel-Tuttle. Ovu struju kosmičkog materijala pozunajemo kao meteorski roj Leonida. Njegov maksimum je bio 17. novembra, ali kao i kod drugih rojeva zvijezda padalica, meteori se vide u nešto manjem broju i nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije maksimuma. Leonidi su poznati po tome što svake 33 godine znaju da prirede pravi nebeski šou, nekada pljusak meteora. To odgovara periodu komete koja ih je rodila i koja se svakim približavanjem Suncu pomalo raspada.

Kamere bosansko-hercegovačke meteorske mreže koju vode zajednički Astronomsko društvo Orion Sarajevo i Federalni hidrometeorološki zavod snimile su dugi Leonid 16.novembra u 23:55 sati. Na osnovu snimaka kamera iz Gradačca i Pelješca, bilo je moguće odrediti orbitu ovog kamenog grumena koji je sagorio visoko u atmosferi.

Kliknite na ilustracije  
orbita putanja
peljesac gradacac

Leonide možete posmatrati još nekoliko noći uz uslov da potražite tamno mjesto dalje od gradskih svjetlosti. Mjesec svojim sjajem ometa posmatranje onih slabijeg sjaja, ali, Leonidi su poznati i po „kapitalcima“, pa uz nešto sreće možete uživati u ovim prizorima.

Pripremio: Muhamed Muminović


LEONIDI
Sve važno o leonidima


 


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 13 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...