Svjetski mediji prenjeli su u nedjelju informaciju o udaru meteorita na sjeveru Latvije nedaleko mjestašca Mazsalaca. Mnogobrojni video i foto zapisi pokazivali su kako novonastali krater dvadesetak metara u promjeru u čijem centru (na nekoliko metara dubine) se nalazi malo tamnije područje gdje je navodno pao meteorit.

krater-latvija Lažirani meteorski krater u Latviji

Već prvi pogled na fotografije nije bio obećavajući za znanost. Naknadne analize i pregled zapisa s vojnih postaja za rano upozorenje od atomskog napada te seizmografske zapise pokazali su izostanak karakterističnih zvučnih i seizmičkih manifestacija koje nastaju pri takvim događajima.

Iako je u prvi mah i vojska sudjelovala u istraživanju događaja obzirom da je jedna od radnih pretpostavki osim da je riječ o meteoritu bila i da se radi o moguće radioaktivnom dijelu nekog isluženog satelita, mjerenja na terenu nisu pokazala povišeni stupanj radijacije.

Nakon nekoliko dana istraživanja jasno je kako nije riječ o udaru meteorita. Ipak još uvijek ostaje nejasno porijeklo kratera. Da li je riječ o nekom zalutalom projektilu vojnog porijekla, lokalnoj "zezanciji" tamošnjih stanovnika za dobivanje "pet minuta slave u medijima" ili nešto treće..

Kemijska analiza uzoraka s mjesta događanja dati će konačni i neupitni odgovor k rasvjetljavanju Latvijskog meteorita.

Prema konzultaciji s minsko-eksplozivnim ekspertima prikazani bi se krater na zemljanom terenu poput ovog u Latviji bez problema mogao načiniti kontroliranom eksplozijom pažljivo dabrane količine eksploziva postavljene nekoliko metara ispod površine. Tragovi ljudi ("minera") i postavljanja eksploziva uspješno bi se sakrili u eksploziji a među tragovima mnogoborojnih hodočasnika do kratera ni CSI ekipa ne bi uspjela detektirati njegove kreatore.

Dozu (ne)sigurnosti unjele su i izjave nekoliko očevidaca o "objektu koji pada poput zapaljenog aviona", no vjerojatno se radi o dobro smišljenog propagandnoj akciji. Dodamo li tomu i ekspresnu akciju prodavanje ulaznica za posjet krateru stvari postaju - prizemnije.

Marino Tumpić

ILUSTRACIJA:
krater latvija -


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...