Izbačen sa popisa osmorice veličanstvenih – Pluton

Pluton

Pluton. NASA/JHUAPL/SwRI

Prošlo je osamdeset i sedam godina od kada je pored postojeće, poznate, osmorice lutajućih putnika oko našeg Sunca otkriven i deveti putnik (putnik, lutalica – planet). 

Pluton, najudaljeniji planet našeg zvjezdanog sustava otkriven je 18. februara 1930. od strane američkog astronoma Clyde Tombaugha (1906.-1997.). Godinu dana prije otkrića Plutona Tombaugh je kao „dečko bez akademske naobrazbe“ primljen u svojstvu pomoćnog radnika (astronoma) na Lowellovu zvjezdarnicu u Arizoni. Radio je naporno i kao čistač i kao astronom. Neumorni entuzijasta uspio je na foto pločama neba pronaći nedostajući objekt Sunčeva sustava. Sa dokazima se pojavio pred astronomima i rekao: Pronašao sam Vaš nedostajući planet. Astronomi su odmah prionuli matematičkim izračunima i potvrdili njegovo otkriće. Svijetu je ono objavljeno (nakon svih provjera) dana 13. marta 1930. U međuvremenu, 2006. godine, administrativnom odlukom Međunarodnog astronomskog saveza, Pluton je izgubio status planete.

Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje njegova udaljenost od Sunca je gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona iznosi 1.187 km. Oko Sunca obiđe jednom u 248 godina, pa proizilazi da kako je od njegovog otkrića do danas jedva prošao trećinu jedne orbite oko Sunca. Nakon preleta letjelice New Horizons pored Plutona (2015.) taj je dalek, neugledan i nepoznat svijet odjednom postao iznimno interesantan i zanimljiv. Nitko se nije nadao otkrićima koja su radio vezom tijekom više od godinu dana pristizala na Zemlju. Pet većih satelita nalazi se oko Plutona; Charon, Nix, Hydra, Kerberos i Styx. Iza Plutona krije se nemjerljivo prostranstvo u kojem nas tek očekuju nova otkrića.

Pepeo njegova otkrivača nalazi se u specijalnom kontejneru na letjelici New Horizons. Ta je lijepa gesta omaž današnjih znanstvenika i inženjera prema čovjeku koji je pomaknuo granice ljudskog znanja. Tombaugh je iza sebe ostavio otkriće jedne komete i nekoliko stotina asterioda te gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda uz skoro 30.000 galaktika koje do tada nismo imali u katalozima.

Pluton je moguće vidjeti samo velikim astronomskim instrumentima kao sićušnu, slabašnu zvjezdicu na nebu. Svima koji na današnji dan slave rođendan, eto prilike da im proslava bude začinjena i podatkom kako je upravo 18. februara prije osamdeset i sedam godina svijet postao bogatiji za jedno veliko i važno otkriće!


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 13 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...